Relaxament mesures seguretat

L’associació de consumidors FACUA-Consumidores en Acción ha enviat una carta al Govern espanyol per reclamar la revisió urgent dels preus màxims de les mascaretes. Ara és obligatori el seu ús a l’espai públic en la majoria de comunitats autònomes. A més, també demanen que sigui gratuïta per aquells consumidors vulnerables econòmicament.

Des de l’associació, diuen que aquesta normativa ha suposat un augment de despeses quotidianes per les famílies. Calculen que una família de quatre membres que es canvien cada dia la mascareta es gasten una mitjana de 100 euros al mes. Per això, afirmen que, malgrat que podien entendre que en un moment de falta d’abastament de mascaretes, les administracions decidissin fixar el preu màxim a 96 cèntims d’euros, creuen que, ara que ja n’hi ha per a tothom, haurien de disminuir el preu perquè fos assequible per als usuaris. Reclamen que es rebaixi a preu de cost, el que suposaria que baixés de forma considerable.

FACUA explica que el Govern espanyol va indicar en un document que el cost de la mascareta quirúrgica és de 16 cèntims per unitat. Una xifra que creuen que és una estimació a l’alça. L’associació té constància que alguns fabricants, abans de la pandèmia, estaven venent aquest producte a 3 cèntims per unitat.

Al mateix comunicat, FACUA reclama que també es fixi un preu màxim per les mascaretes higièniques. Expliquen que, a l’abril, la Comissió Interministerial dels Preus dels Medicaments va publicar que estaven treballant per acordar un preu, però això encara no s’ha fet. Per aquest motiu, demanen que el Govern espanyol acceleri aquesta decisió.