L’Ajuntament de Barcelona està en converses amb la propietat de la Casa Tosquella per plantejar una possible compra. La tinenta d’alcalde Janet Sanz ho va deixar entreveure a la comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament fa unes tres setmanes i betevé ho ha pogut confirmar. Tot i això, aquesta no és la primera vegada que s’asseuen a parlar d’una possible adquisició i els veïns esperen que aquest cop la negociació arribi a bon port i es pugui recuperar aquest patrimoni del barri que fa dècades que s’està deteriorant i que reivindiquen els veïns des de fa 20 anys.

La Casa Tosquella va ser construïda l’any 1889 i està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional

La compravenda interminable

Les vegades en què la Casa Tosquella ha estat a punt de vendre’s són moltes. L’Ajuntament de Xavier Trias, per exemple, va tenir l’oportunitat de comprar el 80 % de la finca utilitzant el dret de tempteig per menys de 100.000 euros l’any 2014. La proposta va ser estudiada pel consistori, però no va tirar endavant perquè no la podia comprar en la totalitat, ja que un dels propietaris no volia vendre.

El 2018 l’Ajuntament va tornar a tenir converses amb la propietat, però no van arribar a un acord econòmic. Fa vuit mesos la Casa Tosquella es trobava a la venda al portal immobiliari idealista per 1.400.000 euros i va estar a punt de vendre’s a un comprador privat, però finalment tampoc no va tirar endavant.

L’AV Putxet fa 20 anys que demana que es faci manteniment a la finca

Punt de trobada entre el Putxet i el Farró

La prioritat veïnal és que la Casa Tosquella no es perdi, però si l’Ajuntament l’adquirís, els agradaria que es convertís en un equipament que servís de punt de trobada entre els veïns del Putxet i els del Farró, que es troben dividits per la barrera de la ronda del General Mitre, i en poques ocasions es troben en espais del barri.

Des de la plataforma Pacifiquem Ballester expliquen que a la zona hi ha pocs equipaments i els que hi ha queden lluny de la majoria de veïns. “Es podrien pacificar els entorns de la Casa Tosquella i fer-hi una plaça que fos nexe d’unió dels veïns d’una banda i de l’altra”, suggereix Ángel Biescas, de la plataforma Pacifiquem Ballester.