A principis de segle XX, la Casa Tosquella era una de les esplèndides torres modernistes del Putxetperò ja fa dècades que l’envolta un aire fantasmagòric. La finca es va construir com a casa d’estiueig d’Antonio Tosquella el 1889 i va ser reformada uns anys més tard per l’arquitecte modernista Eduard M. Balcells, que li va donar un aire arabitzant de gran riquesa ornamental amb forja, vitralls i rajoles. Des del 1974, està catalogada com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) per la Generalitat de Catalunya, però els veïns en denuncien la degradació: “Fa més de 15 anys que estem demanant a la propietat i a l’Ajuntament que en facin manteniment, però ningú no fa res”, es queixa Francesc Ribera, president de l’Associació de Veïns del Putxet.

Els veïns alerten que la casa està, cada vegada, més deteriorada i que un dia caurà. Expliquen que el terrat s’inunda quan plou, la forja de balcons i finestres —a peu de carrer— està totalment rovellada, el jardí està deixat i hi ha hagut rates. Demanen a l’Ajuntament i a la Generalitat que es facin càrrec d’aquesta casa de titularitat privada, ja que està catalogada, i que se n’aturi el deteriorament. El veïnat voldria que es restaurés i se’n recuperés l’aspecte original. També demanen, a llarg termini, que es converteixi en un equipament per al barri, com s’ha fet amb altres finques modernistes del districte com la Vil·la Florida.

Interès polític

El Grup Municipal Demòcrata ha fet un prec a l’Ajuntament per aturar el deteriorament de la Casa Tosquella. El consistori ha acceptat el prec i ha explicat que ha mantingut converses amb la propietat però, de moment, no s’ha arribat a cap acord econòmic. Afegeix que la responsabilitat de conservar l’edifici és compartida amb la Generalitat de Catalunya. El Grup Municipal Demòcrata, que va tenir l’oportunitat de comprar la casa per 100.000 euros quan governava el 2014, explica que és ara el moment d’adquirir-la perquè ja no hi ha llogaters, a diferència de fa quatre anys.