Un total de 570.600 persones han estat desallotjades per la Guàrdia Urbana de l’espai públic des de principis d’any i fins al mes de novembre. La pressió policial també ha incrementat les denúncies per consumir alcohol a la via pública, que s’eleven fins a 22.035, i també per la venda ambulant d’aliments i begudes, 3.152 denúncies. Més enllà de l’acció policial, l’Ajuntament de Barcelona també vol abordar aquesta problemàtica en col·laboració amb els veïns, les entitats i els sectors implicats. Per això, aquest dijous a la tarda s’ha constituït una taula ciutadana que vol posar fi a les botellades i l’incivisme durant les nits a la ciutat. L’objectiu és analitzar la situació i impulsar mesures per garantir un oci nocturn controlat.

Control de l’espai públic en horari nocturn

El primer pas per aconseguir un oci més respectuós amb el descans dels veïns ha estat la intensificació del control de l’espai públic en horari nocturn. Fruit d’aquesta pressió policial, a banda de desallotjar persones de la via pública, la Guàrdia Urbana també ha reforçat la persecució de venda d’alcohol il·legal, concretament en els supermercats de 24 hores. Els agents han posat 445 denúncies a aquests establiments, la majoria per vendre begudes alcohòliques fora de l’hora permesa, després de les onze de la nit.

Propostes per redefinir el model de festa en horari nocturn

El consistori va prometre la creació d’una taula ciutadana per una nit cívica i segura per fer front a les concentracions en l’espai públic en horari nocturn i evitar les macrobotellades de l’estiu que tantes molèsties van generar al veïnat. La primera sessió ha estat presidida per l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el màxim responsable de la seguretat a la ciutat, Albert Batlle. A la taula hi ha implicat el govern municipal i els grups polítics de l’Ajuntament, la conselleria d’Interior i els Mossos d’Esquadra, i també una àmplia representació d’associacions de veïns, entitats, els gremis comercials, restauradors i empresaris de l’oci nocturn.

Primera trobada de la taula ciutadana al Saló del Consell de Cent presidida per l’alcaldessa, Ada Colau

La taula es reunirà un cop al mes per escoltar les propostes de veïns, entitats i sectors implicats. Es tracta de fer una anàlisi i un diagnòstic de la situació per impulsar accions que es concretaran al Pla d’Actuació per una Nit Cívica i Segura. L’objectiu és que a l’abril ja hi hagi mesures sobre la taula per evitar que l’estiu del 2022 sigui com el passat. El consistori no ho ha detallat, però no es descarta que es puguin establir accions concretes a les zones més afectades per les botellades, com la Barceloneta o el Born.

Batlle s’ha compromès a escoltar els veïns per garantir el dret al descans i perquè la ciutat “té dret a una diversió endreçada”.

No baixem l’atenció encara que estem a l’hivern, al contrari. Serem persistents i buscarem la manera d’alliberar la tensió que hi ha a l’espai públic.
Albert Batlle, tinent d’alcalde de Seguretat i Prevenció

Prova pilot amb mediadors especialitzats a Sant Martí

Una de les mesures concretes que ja s’han impulsat és una prova pilot a Sant Martí amb mediadors especialitzats en conflictes de convivència al voltant de l’oci nocturn. Aquests mediadors interactuen amb joves amb actituds incíviques que molesten els veïs i que degraden l’espai públic. L’experiència, de moment, s’ha provat a la zona del carrer Pere IV.