Transcorren les hores i el Gimnàs Social Sant Pau, al Raval, encara no té sobre la taula cap solució que desencalli el conflicte i permeti que pugui esquivar el desnonament, previst per a aquest divendres, 30 d’abril. Els responsables de l’equipament continuen pressionant perquè no els facin fora del local ─al número 46 de la ronda de Sant Pau─, i aquest dimecres ho han fet des del faristol del Parlament de Catalunya.

Santi González, portaveu del gimnàs, ha exigit de nou a l’Ajuntament de Barcelona que expropiï una finca que, a banda del projecte social, té interès històric i patrimonial. “Exigim al govern municipal que trobi una sortida ‘in extremis’ o que comenci el maleït procés d’expropiació”, ha sentenciat. González acusa la propietat ─la família Samaranch Viñas─ de voler-los desnonar per construir-hi pisos de luxe.

Per altra banda, el portaveu de la instal·lació critica “la mala gestió i la poca voluntat política del govern de Barcelona en Comú” a l’hora de defensar el Sant Pau, “una casa” per a les persones sense llar de la ciutat. González recorda que l’equipament és “un lloc d’aixopluc” per al col·lectiu, i que durant la pandèmia del coronavirus hi ha hagut 55.000 dutxes i canvis de roba i han repartit més de 40.000 àpats.

Més de 50 desnonaments a Ciutat Vella i el Poble-sec

El 30 d’abril no és només una data assenyalada perquè s’ha programat el desnonament del Gimnàs Social Sant Pau, sinó també perquè hi ha més de 50 llançaments previstos a Ciutat Vella i el Poble-sec. És el que asseguren diversos col·lectius en defensa del dret a l’habitatge, que preparen protestes a la zona amb l’objectiu d’aturar-los. Al Parlament s’ha fet una crida a la mobilització a partir les set del matí a les portes del gimnàs.

L’Ajuntament insisteix a continuar el diàleg

Quan falten dos dies per a l’execució del desnonament del Sant Pau, l’Ajuntament insisteix que el diàleg amb la propietat continua. Laura Pérez, tinenta d’alcalde de Drets Socials, repeteix que “treballaran fins al darrer minut per arribar a un acord” i recorda que les negociacions ja fa temps que es van iniciar. Pérez sosté que el consistori té “la voluntat de sortir amb una bona notícia” per esquivar el desnonament de l’immoble.

Al faristol del Parlament d’aquest dimecres també hi ha intervingut la diputada de la CUP Basha Changue. Els anticapitalistes insten tant la Generalitat com l’Ajuntament a treballar plegats per “superar els esculls tècnics necessaris i començar amb l’expropiació” de la finca, un cop “fracassat” el procés de negociació.

“Estem farts de no tenir sostre”

Qui també ha alçat la veu al costat dels responsables del Gimnàs Social Sant Pau és el Sindicat de Persones sense Llar. Un dels portaveus del col·lectiu, Lluís Solanes, ha lloat la tasca de l’equipament i ha demanat que aquells que viuen al carrer siguin una prioritat per al govern municipal. “Estem farts de no tenir sostre, estem farts d’estar exposats a agressions“, ha dit Solanes. El sindicat reclama una trobada amb el conseller d’Afers Socials en funcions, Chakir el Homrani, per crear una taula de treball.