Els nens d’entre zero i 16 anys en situació de pobresa rebran ajuts per valor de 13,5 milions d’euros de l’Ajuntament aquest 2021. En total, està previst que el Fons d’Infància es dirigeixi aquests any a més de 25.000 infants i 17.000 famílies, de les quals 1.200 seran monoparentals.

En aquesta edició, està previst que les ajudes siguin d’entre 100 i 475 euros mensuals, calculats segons els membres de cada unitat i la renda familiar. Els diners es rebran a través de la targeta moneder Barcelona Solidària, creada per l’Ajuntament per unificar els pagaments dels ajuts econòmics dels Serveis Socials municipals. Uns ajuts pensats per a les famílies en situació de pobresa que no perceben l’ingrés mínim vital que promou l’Estat o la renda mínima garantida de la Generalitat de Catalunya.

Agilització dels tràmits: s’informarà per SMS

Podran rebre les ajudes les persones empadronades a Barcelona a data 1 de gener del 2021 i que hagin estat usuàries dels Serveis Socials durant l’any passat. Per agilitzar els tràmits i reduir la burocràcia, l’Ajuntament contactarà via SMS directament amb les famílies que compleixin els requisits i les que acceptin rebran l’ajut en la seva targeta Barcelona Solidària

Una part de l’ajut, en moneda rec al Besòs

Com a novetat, les famílies que visquin als 10 barris de l’Eix Besòs podran cobrar un 25 % de l’ajuda a través de la moneda ciutadana rec. Serà una opció voluntària i limitada a 450 famílies que rebran un import addicional de 200 rec (equivalent a 200 €) a través de l’anomenat xec Li Toca al Barri per gastar en algun dels establiments que estan adherits al programa.

Segons l’Ajuntament, la posada en marxa d’aquest fons i el conjunt d’ajudes socials ha tingut un “impacte indiscutible” en la reducció de la pobresa infantil severa, tot i que amb la crisi del coronavirus la situació ha empitjorat. En concret, l’any 2017 a la ciutat de Barcelona es va aconseguir reduir la taxa de pobresa severa de la població menor d’edat a menys de la meitat (del 20,4 % abans de transferències socials al 8,5 % de la població d’aquesta franja d’edat). La lluita contra la pobresa infantil és una de les prioritats del govern Colau que, recentment, ha signat la seva adhesió a l’Aliança País Pobresa Infantil Zero.

targeta Barcelona Solidària OK!
El cobrament de les ajudes familiars es fa a través de la targeta Barcelona Solidària.

Fruit de l’acord tripartit pel pressupost

La posada en marxa d’aquests ajuts d’emergència social forma part de l’acord pressupostari assolit amb el Grup Municipal d’ERC, després que al 2019 va desaparèixer el Fons d’Infància i va ser substituït per un fons d’emergència que va destinar 18 milions per donar ajudes d’entre 200 i 475 € mensuals per arribar a unes 12.100 famílies al 2020. Uns ajuts que des de llavors es recullen en la targeta Barcelona Solidària.

La posada en marxa d’aquests ajuts d’emergència social forma part de l’acord pressupostari assolit entre comuns, PSC i ERC per a aquest 2021.

En la roda de premsa de presentació d’aquest fons, la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laura Pérez, ha destacat que, en un moment en què les necessitats de les famílies van en augment “és important que tots els partits ens posem d’acord per desplegar aquests fons i anar-los augmentant”.

La comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament, Sonia Fuertes, ha destacat els esforços municipals per “agilitzar i alleugerir” els tràmits per rebre les ajudes i ha destacat que sigui l’administració municipal qui “de forma proactiva contacti amb les famílies que compleixen els requisits”. Per part del Grup Municipal d’ERC, Montse Benedí, ha volgut destacar que la “infància és clau, ha de rebre tot el suport” i ha posat en relleu la feina dels Serveis Socials “infrafinançats i infravalorats.