consell interterritorial salut

El Govern espanyol ha manifestat, de nou, la seva intenció que, arribat el 9 de maig, no s’allargui l’estat d’alarma. Quan falten 11 dies perquè arribi aquesta data, l’executiu central no ha detallat com les comunitats autònomes podran aplicar determinades restriccions quan el decret d’alarma decaigui. La ministra de Sanitat, Carolina Darias, s’ha limitat a dir que confia que amb l’avenç del procés de vacunació i la millora de la situació epidemiològica no calgui mantenir l’estat d’alarma a Espanya i, per tant, no sigui necessari mantenir les restriccions més dures de mobilitat i interacció social. Pels volts del 9 de maig, el Govern espera a tenir cinc milions de persones vacunades amb dues dosis.

En el Consell Interterritorial d’aquest dimecres, alguns consellers han demanat desenvolupar “eines jurídiques” pròpies que els permetin decretar mesures com tancaments perimetrals i tocs de queda, actualment aplicats sota el paraigua legal de l’estat d’alarma. Sobre aquesta qüestió, Darias només ha apuntat que cap govern autonòmic no ha plantejat aplicar un estat d’alarma descentralitzat a una autonomia concreta per mantenir mesures com aquestes.

Mentrestant, el govern de la Generalitat en funcions continua treballant en com mantenir restriccions actualment vinculades directament a l’estat d’alarma, per evitar que un tribunal pugui tombar els decrets.