L’odissea que fa anys que arrossega el Gimnàs Social Sant Pau encara una setmana clau. Aquest divendres, 30 d’abril, és la data prevista per al desnonament de l’espai, i els responsables fan pressió perquè el conflicte se solucioni “in extremis”. Reclamen de nou a l’Ajuntament que expropiï la finca ─al número 46 de la ronda de Sant Pau─ i en salvi, així, el projecte del gimnàs i l’ajut que ofereixen a persones sense llar en plena pandèmia.

“L’alcaldessa, Ada Colau, té tres dies per fer la feina que no ha fet els darrers cinc anys.”, critica Ernest Morera, director del Sant Pau. De la seva banda, el consistori afirma que continua treballant perquè no els facin fora i posa la pilota sobre la teulada de la propietat: els ha ofert 9,5 milions d’euros per comprar-los l’edifici i ara n’espera resposta. Mentrestant, els usuaris habituals temen quedar-se sense dutxa, roba i menjar.

En l’últim any, el gimnàs ha fet fins a 55.000 canvis de roba

“És casa meva, em tracten com una família”

En Johan Nolasco, l’Eloi i el Christian són tres de les 170 persones que cada setmana fan ús de les instal·lacions. Tots coincideixen en què cal evitar l’execució perquè l’espai s’ha convertit en el seu refugi. “És casa meva, és el meu lloc d’higiene i alimentació. Aquí em tracten com una família des que vaig arribar”, relata Nolasco. “Jo dormo al carrer, el menjar és difícil de trobar… i ara m’han de treure això?”, es pregunta el Christian.

Davant d’un escenari incert, el Sant Pau es prepara per aturar el desnonament previst per divendres i fa una crida a la mobilització de tota la ciutat. “Necessitem ser molta gent a la porta perquè no es faci aquest llançament”, va avisar aquest dilluns el portaveu del gimnàs, Santi González, al programa ‘bàsics’,de betevé. Ja sigui per un pacte o ja sigui per la pressió al carrer, tenen clar que el dia 1 de maig obriran com sempre.

La història d’un conflicte del tot enquistat

El Gimnàs Sant Pau ja fa anys que està a la corda fluixa, però els últims mesos tot ha tremolat encara més. De fet, la cooperativa ja va esquivar un desnonament el 20 de gener del 2021. El contracte de lloguer es va extingir l’1 de juliol passat i, des de llavors, els responsables de la instal·lació han lluitat per implicar l’Ajuntament en una solució. L’oferta que ha llançat a la propietat (9,5 M), però, queda lluny dels 14 que en demanen.

Mentre els propietaris no s’hi pronuncien, el govern municipal avisa que no pagarà més del preu de taxació, els nou milions de l’oferta. Els qui estan al capdavant del Sant Pau critiquen que BComú mai no els ha donat suport i recorden què va passar l’any 2018: el Ple de l’Ajuntament va aprovar una proposta per comprar l’edifici, amb la implicació de la Generalitat, a canvi que un privat construís habitatge públic damunt del gimnàs.

L’oposició acusa Colau d’abandonar el gimnàs

Aquest dilluns, el líder d’ERC a l’Ajuntament, Ernest Maragall, ja va instar Ada Colau i Jaume Collboni a resoldre el futur de l’equipament. “Barcelona no es pot permetre un desnonament del Sant Pau, queden opcions i s’han d’esgotar per mantenir-lo”, va reblar, alhora que va explicar que els republicans li ho preguntaran a l’alcaldessa al ple. A través de Twitter, la presidenta del Grup Municipal de JxC, Elsa Artadi, també hi ha dit la seva.