El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha explicat que el govern de la Generalitat analitza si fa marxa enrere en el pla de reobertura per reduir la mobilitat i la interacció social. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Argimon ha assegurat que aquest pas s’hauria de fer “com més aviat millor”. De fet, argumenta que si Catalunya fos un país ric les decisions que s’estarien prenent “serien diferents” i anirien en la línia d’endurir les restriccions com estan fent a nombrosos països europeus com Alemanya.

Si fas un pas i veus que no vas en la bona direcció, has de fer un pas enrere
Josep Maria Argimon, secretari de Salut Pública
El pla de desescalada a Catalunya

La taxa de contagi arriba a 1,5

Argimon alerta que les dades epidemiològiques indiquen que “no estem bé”. “Anem malament”, assegura. Per afirmar-ho, el secretari de Salut Pública es basa en el nou sistema de càlcul que fa servir Salut a partir de l’increment dels tests d’antígens. Aquests test permeten obtenir resultats el el mateix dia que es fan, a diferència de les PCR, que tarden entre 24 i 72 hores. Segons els nous càlculs, les dades d’aquest dimarts, a les 22 h, indiquen que la taxa de contagis (Rt) es situa entre 1,45-1,5. Una xifra sensiblement superior a l’1,11 que indicava Salut aquest dimarts, i que reflecteix la situació de tres dies enrere.

“Em sembla bé endurir el pla de Nadal”

Sobre la possibilitat d’endurir el pla de Nadal, Argimon està d’acord amb el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, que aquest dimecres s’ha mostrat disposat a proposar-ho a les comunitats autònomes. “Em sembla molt bé”, ha afirmat el secretari de Salut Pública. Recomana que per Nadal es facin les mínimes trobades possibles i amb el mínim de gent possible però apel·la a la responsabilitat individual de cadascú. “No posarem un mosso a cada casa”, argumenta.

Aquest dimarts, de fet, la portaveu del govern, Meritxell Budó, ja va avançar que el govern no descarta modificar el pla de Nadal i que la decisió es prendrà en els propers dos o tres dies.

Guia de Nadal i covid

Alerta que tenim al davant la tercera onada

En una entrevista a ‘Eldiario.es’, Argimon també ha afirmat que tot sembla indicar que tenim al davant la tercera onada, però que calen “un parell de dies per confirmar-ho clarament”. En aquest sentit, a la ràdio, ha assegurat que la corba tindrà la mateixa durada que les anteriors- d’entre tres i quatre setmanes de pujada i les mateixes de baixada- però amb un pic “menys alt”.