Després d’un inici de vacunació més lent del que s’esperava, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat aquest dilluns que volen accelerar la campanya de vacunació i començar ja a administrar les dosis de la vacuna de la covid-19 als professionals sanitaris que actuen en primera línia. Se’ls vacunarà en paral·lel als usuaris de residències i treballadors d’aquests centres. L’anunci arriba un dia després que Salut anunciés que començaria a administrar les dosis de Pfizer cada dia, incloent-hi els dies festius. En una piulada, el Departament de Salut ha ensenyat alguns dels primers sanitaris que ja han estat vacunats aquest dilluns a l’hospital Vall d’Hebron.

Arriben 60.000 vacunes més

Aquest dilluns, com estava previst, han arribat 60.000 dosis més de la vacuna de Pfizer, que ja s’han començat a distribuir a residències i hospitals. Segons el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, en aquesta primera setmana de vacunació no s’ha assolit l’objectiu, però ha assegurat que es recuperarà el temps perdut per arribar a vacunar 748.000 persones en tres mesos. També ha explicat que disposen de 250 neveres per fer el transport dels vials, “la quantitat necessària”. Sobre el personal d’infermeria voluntari per dur a terme les vacunacions, Vergés ha explicat que entre les primeres 48 hores es van presentar 3.600 sol·licituds de personal d’infermeria voluntaris per administrar vacunes anticovid. A dia d’avui destaca que ja en són 6.000.

Crítiques per la lentitud en la vacunació

Fins aquest dilluns, a Catalunya s’han posat 8.293 vacunes, és a dir, el 0,1 % de la població. A Barcelona s’han vacunat 1.647 persones, també el 0,1 %. L’investigador i viròleg del CReSA-IRTA, Xavier Abad, considera que “no és normal” un inici de vacunació a aquest ritme. I alerta que, “si no ets eficient en la seva administració, es fa difícil pressionar per la possibilitat de disposar de més dosis de la vacuna”. Vista la situació, Abad també posa en dubte la capacitat del govern català d’incorporar amb eficiència altres vacunes al pla, com la de Moderna, que l’Agència Europea de Medicaments preveu aprovar demà passat, el dia de Reis.