Barcelona es prepara per donar la benvinguda al 2019.  L’avinguda de la Reina Maria Cristina serà l’epicentre de la festa, amb la celebració més multitudinària. La companyia francesa Groupe F ha preparat un espectacle de 24 minuts que combina llums, foc, pirotècnia, videoprojeccions i actors en suspensió.

La zona destinada al públic serà la calçada central i la vorera costat Besòs de l’avinguda. L’altra vorera, costat Llobregat, estarà tancada com a zona de seguretat. Durant la festa l’únic accés a la zona de la celebració serà per la plaça d’Espanya. Les entrades per l’avinguda de Rius i Taulet i de Francesc Ferrer i Guàrdia romandran tancades, i només s’obriran en cas d’emergència i per facilitar el desallotjament una vegada acabat l’espectacle.

Tall de trànsit i afectacions a vianants

Als voltants del Palau Nacional ja ha començat el muntatge de l’espectacle, per això des del 28 de desembre s’ha tancat la vorera costat Llobregat de l’avinguda Reina Maria Cristina, deixant lliure per al pas de vianants el tram de vorera situat entre els estanys i la calçada fins al 31 a la nit. A més durant aquests dies es preveu que es tanqui la passarel·la del costat Llobregat i les escales d’accés a la plaça de Carles Buïgas des de l’avinguda de Rius i Taulet. També es podran tancar les escales mecàniques del costat Besòs en moments puntuals per necessitat dels treballs de muntatge.

El 30 de desembre, amb motiu de l’assaig general, es tallarà el trànsit a l’avinguda de Reina Maria Cristina. Els talls començaran a partir de les vuit del vespre i es procurarà mantenir oberta l’avinguda de Rius i Taulet perquè els cotxes puguin passar.

El 31 a les cinc de la tarda, es tancaran tots els accessos de vianants al voltant de la zona de la pirotècnia. La zona al voltant del Palau Nacional no es tancarà fins a les 22.30 h. Just en aquell moment també es tallarà l’avinguda dels Muntanyans.

A partir de les set de la tarda del 31, es preveu que es vagi tallant l’avinguda de Maria Cristina, així com l’avinguda de Rius i Taulet i la de Francesc Ferrer i Guàrdia entre els carrers de Guàrdia Urbana i Mèxic. Aquestes vies s’aniran tallant en funció de l’afluència de gent.

Metro tota la nit

Com la majoria de festius, el metro ampliarà el seu horari. Donarà servei durant 43 hores sense interrupció,  des de les cinc del matí del 31 de desembre fins a les 12 de la nit de l’1 de gener, amb una oferta especial durant la nit de Cap d’Any. I és que malgrat està programada una vaga per part dels vigilats de seguretat del metro, el Departament de Treball ha decretat serveis mínims del 95 %. Per això, es preveu que tindrà poques afectacions en el funcionament habitual.

Per arribar a l’avinguda de Maria Cristina, des de l’Ajuntament recomanen utilitzar el transport públic, concretament l’estació d’Espanya, la més propera, i també les d’Hostafrancs, Tarragona, Rocafort o el Poble Sec.

Dispositiu especial de seguretat de cara la nit de Cap d’Any

Aquests dies la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra reforçaran la seva presència a l’avinguda de Maria Cristina per tal de vetllar per la prevenció i per garantir la seguretat durant la nit de Cap d’Any. A més, es preveu un dispositiu de seguretat i de control amb filtres dinàmics a l’accés de plaça d’Espanya, per controlar i impedir actes incívics.

La Guàrdia Urbana, amb coordinació amb els Mossos, també establiran dispositius de prevenció a altres punts de la ciutat, sobretot al centre, on es creu que poden concentrar-se grups de persones celebrant el Cap d’Any.

Aquest any es preveu un fort dispositiu policial, ja que Barcelona continua amb alerta terrorista de quatre sobre cinc, i més, després que els Mossos hagin reforçat els controls aquests dies després d’unes informacions que alertaven d’un possible atac terrorista.

Durant la nit de Cap d’Any la Guàrdia Urbana també reforçarà la seguretat viària de la ciutat establint més controls d’alcoholèmia i de detecció de drogues.

Més efectius de neteja

La nit de Cap d’Any es reforçaran els equips de neteja desplegats a la zona de la plaça d’Espanya, amb un total de 45 operaris. A més, s’instal·laran contenidors on la gent podrà canviar el vidre que porti per gots de plàstic. 

A la resta de la ciutat també hi haurà un reforç per garantir que espais com la plaça de Catalunya o la Rambla estiguin nets a primera hora del matí.