Ja teniu pensats els bons propòsits per a l’any nou? Enguany us volem ajudar a complir-los de manera més eficaç gràcies als cinc consells que ens ofereixen des de la UOC. Cal pensar que el sol fet de plantejar-se bons propòsits ens genera pensaments positius i ens fa sentir millor, això en època d’excessos nadalencs és molt reconfortant. Ara bé, segons un estudi de la Universitat de Scranton, a Pennsilvàni,  el 92 % de les persones que es proposen fites per Cap d’Any fracassen. Intentarem canviar aquesta tendència amb alguns consells pràctics:

1. Ser realista

Els experts ens aconsellen que no hem de ser gaire ambiciosos. És millor, per exemple, plantejar-se sortir a passejar cada dia una estona, que no voler començar a córrer durant 30 minuts des del primer dia.

2. Concretar objectius al màxim

Aquest pas és fonamental per reeixir en els nostres propòsits. Per exemple és més fàcil concretar que no menjarem pa en els àpats que decidir, així en genèric, que eliminarem els hidrats de carboni de la nostra dieta.

3. Ser graduals

En aquest cas funciona molt bé establir un calendari amb objectius, a partir del qual establir petits reptes per anar assolint-los pas a pas.

4. Parlar i explicar l’objectiu

Compartir els nostres propòsits amb amics o familiars ens pot ajudar molt. El sol fet de verbalitzar els nostres objectius ens ajuda a augmentar el nostre compromís envers ells.

5. Assumir les ensopegades

Les recaigudes han d’estar previstes han de formar part del nostre procés per complir els propòsits del nou any. El doctor en sociologia de la UOC, Francesc Núñez, ens diu “no cal obsessionar-se a complir els objectius al cent per cent”.

Hi han molt més consells per poder aconseguir, per exemple, fer exercici o veure més a la família.

Pel que fa a la pràctica de l’esport cal tenir en compte diferents detalls. Els especialistes d’entrada ens recomanen calma, anar a poc a poc, no podem pretendre córrer 30 minuts si no hem fet esport prèviament. Amb cinc minuts per començar n’hi ha prou. També podem adoptar altres hàbits amb una mica de previsió, com baixar una o dues parades abans a l’autobús o al metro i caminar una estona. Per aconseguir fer més exercici és important vèncer la mandra, i per fer-ho els experts recomanen començar sense pensar-s’hi massa.  De fet, Francesc Núñez subratlla que el més important és incorporar-ho a la nostra rutina, i ser conscients que “les sinergies del repòs són les mateixes que les de l’acció. Costa el mateix començar a moure’ns quan estem en repòs, que al contrari”.

Pel que fa a la família, cal parlar-hi i adquirir un compromís, per al professor de psicologia, Manuel Armayones,  de la UOC, cal “establir una agenda de la mateixa manera que ho fem amb la feina, ens hem de permetre gestionar bé el temps de lleure“.