Els Mossos investiguen una alerta segons la qual un possible terrorista planeja un atropellament massiu per Nadal a Barcelona, segons ha avançat ‘El Periódico’. La policia catalana ha confirmat que té l’avís i que hi donen una “credibilitat mitjana”. Per això, ha fet una comunicació interna per alertar totes les unitats perquè s’extremin les precaucions i ha traslladat la informació de la qual disposa a la Guàrdia Urbana. L’alerta terrorista es manté en un nivell de 4 sobre 5.

Mossos i Guàrdia Urbana han extremat la vigilància

El reforç de la seguretat al centre de la ciutat és visible aquest dilluns amb l’augment del nombre d’agents de Mossos d’Esquadra i també de la Guàrdia Urbana. Fonts policials han explicat que els Mossos estan estudiant la veracitat, però que s’han establert mesures de seguretat per l’autoprotecció dels agents i les comissaries, i també d’alta vigilància a aquelles zones on es produeixen grans concentracions de persones i on hi ha gran afluència de vianants. Els Mossos tenen previst controlar vehicles com autobusos i autocars al centre de la ciutat.

La policia catalana també ha fet una crida a les xarxes socials per demanar col·laboració ciutadana, sense mencionar cap amenaça concreta.

Per la seva banda, la Guàrdia Urbana ha elaborat un document intern, al qual ha tingut accés betevé, amb unes instruccions per als agents en què es donen alguns detalls de la persona que tindria la intenció d’intentar cometre una acció terrorista el dia 25 de desembre. El presumpte terrorista és un home que respon a les inicials L. B. i és un conductor d’autocar natural de Casablanca. Aquest individu suposadament té tots els permisos de conduir i, per tant, pot utilitzar autobusos, autocars o minibusos per dur a terme l’atac.

El document concreta mesures pels agents de la Guàrdia Urbana com extremar la seguretat personal, reforçar mesures de control i seguretat a les comissaries i mantenir una actitud de vigilància permanent. Una vigilància que recomana s’intensifiqui a zones de molta afluència de persones com la Rambla i la plaça de Catalunya al centre, i també a la Sagrada Família i altres punts similars.

El document també demana als agents que tinguin especial atenció als vehicles grans, facin controls als autocars, autobusos i minibusos de la zona centre, utilitzin els vehicles per regular el trànsit i informin de qualsevol incidència sospitosa. De fet, al carrer de Pelai, aquest dilluns al matí, la Guàrdia Urbana està efectuant controls i atura els conductors de camions, autocars i minibusos.

Buch: “És una amenaça més i totes s’investiguen i es treballen”

El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha assegurat en una entrevista a RAC1 que és una “amenaça més de les moltes que es reben, i que en totes s’actua, s’investiga i es treballa”. En aquest sentit, el conseller ha desmentit que el fet que hagi transcendit impliqui que sigui una amenaça més greu que d’altres. Per això, el conseller ha apuntat que tot i que la competència per canviar el nivell d’alerta terrorista és competència de l’estat espanyol, considera que no serà necessari augmentar-lo.

Buch ha recordat que el terrorisme islamista és un fenomen globalitzat que persegueix determinades zones a Europa, com les zones més concorregudes de grans capitals i dates concretes. En aquest cas, el màxim responsable d’Interior ha assegurat que el cos de Mossos d’Esquadra hi està treballant, però també la Guàrdia Urbana i la resta de cossos policials estan actuant de manera coordinada. Sense entrar en més detalls, ha recordat que davant d’una alerta d’aquest tipus, el cos dels Mossos d’Esquadra intensifica el pla operatiu antiterrorista que està actiu permanentment.

Buch també ha demanat calma i tranquil·litat per no caure en l’engany de viure atemorits perquè aquest és l’objectiu del terrorisme gihadista, “fer-nos viure en la por”.

L’Ajuntament confirma l’avís d’amenaça

La tinent d’alcalde d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat de Barcelona, Janet Sanz, ha confirmat aquest dilluns l’avís d’amenaça terrorista a la ciutat i ha ofert la col·laboració de la Guàrdia Urbana. En declaracions als mitjans de comunicació, Sanz ha explicat que el cos s’està coordinant amb els Mossos d’Esquadra per evitar que s’acabi produint cap atac terrorista. També ha aconsellat als ciutadans que segueixin les diferents indicacions i recomanacions proporcionades per la policia catalana. També el regidor de Turisme, Agustí Colom, ha considerat que “cal mantenir tranquil·litat i alhora estar atents a qualsevol missatge Mossos”.

Els Estats Units demana precaució als ciutadans americans que viatgin a Barcelona

Els Estats Units han fet una crida als ciutadans americans a extremar les precaucions a la zona de la Rambla. A través de Twitter, el Departament d’Estat estatunidenc recomana als ciutadans que són a Barcelona o pensen viatjar-hi que incrementin les precaucions a les àrees amb moviment de vehicles i autobusos per un possible atac terrorista durant les festes de Nadal i Cap d’Any.