L’estació de Sants afrontarà una transformació integral durant els propers anys. Deixarà de ser un espai fosc, antic i tancat per convertir-se en un edifici obert, més ampli, lluminós, eficient energèticament i preparat per absorbir l’increment de trànsit ferroviari dels propers anys.

L’avantprojecte d’ampliació de l’estació també inclou la transformació de la plaça dels Països Catalans, una altra de les assignatures pendents des de fa dècades. Adif preveu una transformació en sis anys que es farà en dues fases: la primera començarà el 2023 i s’allargarà fins al 2026, i la segona està previst que s’acabi el 2030. Tot plegat, amb un pressupost inicial de 410 milions d’euros, dels quals els 130 milions de la primera fase provindran de fons europeus.

Una estació més accessible i plena de llum natural

L’estació de Sants es convertirà en un edifici integrat amb l’entorn i de fàcil accés per als usuaris. Estarà obert pels quatre costats i prioritzarà l’accés per als vianants. Això implica que, ja en la primera fase, s’eliminarà el trànsit al voltant de l’estació i només es podrà circular pel cantó mar, tocant al Parc de l’Espanya Industrial. A banda, hi haurà diverses possibilitats de creuar a peu la plaça dels Països Catalans per arribar a l’estació. En una segona fase, a més, s’urbanitzarà la plaça de Joan Peiró, soterrant la circulació dels taxis.

Un cop a dins, el vestíbul sorprendrà per la llum natural que es filtrarà a través de la coberta i també de les façanes, que seran obertes i transparents. Es crearà un nou vestíbul per accedir al metro i hi haurà quatre sales per als viatgers, dues per a l’alta velocitat i dues per a Rodalies. L’estació, a més, disposarà d’una ludoteca pública (prevista en la primera fase del projecte) i un espai per a actes culturals.

L’avantprojecte també inclou una nova coberta a sobre de l’estació on s’ubicaran oficines, establiments de restauració i botigues. Precisament, en aquesta coberta es dedicaran 14.000 m2 a la instal·lació de plaques fotovoltaiques.

La plaça dels Països Catalans, envoltada de verd

La transformació de l’estació de Sants es completa amb una remodelació també integral de la plaça dels Països Catalans. Un “deute històric”, segons reconeix Adif, que ara vol compensar presentant un projecte ambiciós per convertir la plaça en un espai envoltat de verd.

La plaça mantindrà l’espai dedicat als patinadors i recuperarà part dels elements originals, que van fer que guanyés un premi FAD d’Arquitectura l’any 1983, com les fonts d’aigua. La intenció, però, és que deixi de ser la plaça dura actual per convertir-se en un espai d’estada agradable amb una zona de jocs infantils. També en la segona fase, es crearà el Bosc Viriat, una zona d’arbres al carrer del mateix nom, un cop l’estació d’autobusos es pugui traslladar a la plaça d’Espanya.

estació Sants