El vestíbul de l’estació de Sants ha quedat petit i s’ha d’ampliar. Per guanyar espai, l’estació creixerà cap a l’Eixample i es menjarà una part de la plaça dels Països Catalans. La reforma anirà a càrrec d’Adif (Ministeri de Transports), que aprofitarà els treballs per remodelar la plaça dels Països Catalans, un espai gris i degradat per les contínues obres a l’estació. Així queda recollit en un conveni que han signat Adif i l’Ajuntament, que preveuen acordar un projecte de reforma abans que acabi l’any.

Aprofitant aquests treballs, que Adif no concreta quan començaran, l’Ajuntament ha demanat que s’elimini el trànsit que passa per davant de l’estació. Per aconseguir-ho, es vol que els taxis deixin els passatgers al subsòl de l’estació i alhora ubicar-hi altres serveis, com ara el cotxe multiusuari. El consistori també pressiona perquè les obres renovin la plaça dels Països Catalans, porta d’entrada per a tots els que arriben a la ciutat per Sants i que ofereix una imatge de deixadesa i abandó.

Aspecte actual de la plaça dels Països Catalans, amb mobiliari urbà i altres elements trencats i el terra apedaçat

L’Ajuntament demana “restituir” la plaça

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha reclamat a Adif “la restitució” de la plaça dels Països Catalans perquè considera que les obres que s’han fet a Sants li han tret “l’esperit original”. Obra d’Albert Viaplana i Helio Piñón, es considera un emblema de les places dures dels anys 80 i va guanyar un premi FAD d’arquitectura. Sanz ha admès que és difícil posar-hi verd perquè a sota hi ha les vies de l’estació, però que s’intentarà que sigui “el menys dura possible”.

La tinenta d’alcalde ha dit que vol espais d’estada i de joc a la plaça, d’acord amb les necessitats que reclama el veïnat. Cal dir, però, que no és la primera vegada que s’anuncien obres a la plaça. El 2015 s’hi va comprometre l’aleshores ministra Ana Pastor. Tot i això, Janet Sanz ha dit que les relacions amb Adif són bones i que els interessos municipals en la reforma estan garantits: “No es farà un projecte sense l’acord de l’Ajuntament”.

L’Ajuntament vol traslladar l’estació d’autobusos de Sants a la plaça d’Espanya

Adeu a l’estació d’autobusos i trasllat dels taxis

Els plans de l’Ajuntament per als entorns de Sants també inclouen fer una estació més permeable de mar a muntanya i viceversa, fet ara impossible. A més, es vol eliminar l’estació d’autobusos que queda a la part muntanya i convertir l’espai en una zona verda. Sants tindrà una parada d’intercanvi al carrer de Tarragona i l’estació de busos es traslladarà a la plaça d’Espanya. El projecte s’està treballant amb la Generalitat, segons ha dit Sanz, però encara no té calendari.

Els busos, però, no seran els únics a desaparèixer dels entorns de Sants. La intenció de l’Ajuntament és moure la graella de taxis de la plaça de Joan Peiró (a la banda Sants de l’estació) cap al subsòl, per alliberar aquest espai. Per tot això tampoc no hi ha dates i es treballarà en un procés participatiu amb entitats veïnals que ha de començar aquesta setmana.