Aquest és l'estat actual de la plaça: el paviment està visiblement malmès, la brutícia s'hi acumula en alguns racons i les sortides d'emergència de l'estació de Sants s'han omplert de grafits. MONTSERRAT LORENTE, veïna "Està tota trencada i pots caure, de fet jo hi he ensopegat alguna vegada." MAITE CODINA, veïna "I amb el temps que està feta, i amb l'estaició de Sants que es vol que sigui la millor... i està fet una porqueria... Jo la veritat no entenc com ho permeten." Fa dos anys el govern municipal ja va intentar rentar-li la cara: va invertir prop de 300.000 euros en cimentar el paviment, reparar les pèrgoles i millorar l'enllumenat. Però els veïns es queixen que aquestes actuacions han durat poc, en part per la presència continuada de patinadors. JOSEP ORTIZ, president de l'AV d'Hostafrancs "Es posen pedaços de ciment i res més. Ja es pot veure que hi ha una mala conservació." Després de posposar-se reiteradament, les obres definitives podrien començar en mig any. La trobada aquesta setmana entre la ministra de Foment, Ana Pastor i l'alcaldessa Ada Colau, ha servit per fixar un nou compromís. El projecte s'està redactant i, si tot va bé, aquest mateix mes Adif licitarà les obres. Les entitats veïnals, però, reclamen que s'obri un procés participatiu i que es concretin la inversió i les dates. JORDI CLAUSELL, secretari de l'AV d'Hostafrancs "El que volem és que hi hagi uns pressupostos, un calendari i un projecte d'execució." Aquesta plaça es va inaugurar l'any 1983 i va aconseguir un Premi FAD d'arquitectura, un guardó polèmic en el seu dia, perquè es considera l'origen del qüestionat model de les places dures. En tot cas, la llargament reivindicada reforma integral vol deixar enrere la imatge de degració i recuperar i dignificar de nou aquest espai.

Fa anys que aquesta plaça viu una situació de provisionalitat. Les obres de  l’AVE i la crisi econòmica han fet que la remodelació integral de la plaça dels Països Catalans s’hagi posposat reiteradament. Ara és una de les actuacions pendents en l’acabament dels voltants de l’estació de Sants que la ministra de Foment, Ana Pastor, s’ha compromès a reprendre.

Els veïns i entitats ja fa temps que es queixen de la degradació d’aquest espai i reivindiquen una reforma integral. També el Col·legi d’Arquitectes va denunciar a través d’una exposició el mal estat de la plaça, guardonada amb un Premi FAD l’any 1983 i considerada un espai emblemàtic de l’arquitectura de l’època.

En espera que Adif concretés un projecte i un pressupost, l’Ajuntament hi ha anat fet treballs puntuals de manteniment. Fa dos anys hi va invertir prop de 300.000 euros per cimentar el paviment malmès, reparar i pintar la pèrgola i millorar-ne l’enllumenat. Unes actuacions provisionals que, segons els veïns, no han resolt el dèficit de la plaça.

Davant l’anunci fet ara per la ministra i l’alcaldessa, des de l’Associació de Veïns d’Hostafrancs reclamen un pressupost concret, un calendari, un projecte d’execució i que es doni veu als veïns. “Demanem un procés participatiu, perquè les entitats però també els veïns puguin participar activament en la projecció de la futura plaça. L’objectiu és que la plaça serveixi per donar resposta a les necessitats del barri”, assegura el secretari de l’entitat, Jordi Clausell.