La transformació de l’estació de Sants i els entorns canviarà també l’aspecte i els usos de la plaça dels Països Catalans. L’actual plaça dura passarà a tenir una predomini d’espais verds i s’hi reduirà un 75 % el trànsit del vehicle privat, que només es mantindrà a un costat de la plaça. S’hi prioritzarà l’accés dels vianants i les connexions amb el transport públic.

Predomini dels espais verds

La plaça tindrà el que s’ha anomenat un “embolcall vegetal“, amb parterres i arbrat, i s’hi inclourà un espai per als patinadors, que fa anys que fan ús de la part central de la plaça. Serà un espai de connexió i circulació directa cap a l’estació, a més de zones d’estada. A més, es recuperaran les fonts d’aigua originals que hi ha a la superfície.

Al costat del carrer de Viriat es limitarà la circulació de vehicles, s’hi crearà un espai d’ombra amb arbres per crear una zona d’estada, i s’hi farà el que s’anomenarà el Bosc de Viriat. Aquí es connectarà amb el carrer de Provença i l’avinguda de Roma i hi tindran continuïtat els carrils bici.

estació Sants

Reducció del 75 % del trànsit a la plaça

La reducció del trànsit a la plaça significarà eliminar els carrils de circulació que hi ha també just a l’accés principal de l’estació. D’aquesta manera, es vol posar fi a l'”efecte rotonda” que hi ha ara, ja que els vehicles hi circulen al voltant, i es facilitarà l’accés dels vianants a l’estació de Sants. De fet, la nova estació tindrà quatre accessos, un a cada costat, i els entorns es faran més accessibles als vianants.