Sant Andreu ha estrenat aquest dijous el nou mercat totalment remodelat, després de dos anys de retard. L’equipament nou té parets de vidre i és més baix, per tal que quedi més integrat a la plaça del Mercadal, i incorpora sistemes d’eficiència energètica. En total, ha costat 9,5 milions d’euros.

El Mercat Municipal de Sant Andreu s’ha reformat integralment, té 23 parades —15 de producte fresc— i un bar que es troben a l’edifici principal, al centre de la singular plaça porxada, al cor de Sant Andreu. Al soterrani s’hi troben els magatzems i les cambres frigorífiques. Pel que fa als set paradistes no alimentaris, s’han agrupat a la Galeria Comercial, situada a l’edifici annex, sota els porxos de la plaça.

nou mercat sant andreu
Primer dia de funcionament del Mercat de Sant Andreu. Ana Gili

Edifici sostenible i digitalitzat

Un dels principals reptes ha estat mantenir elements històrics del mercat, que té els seus orígens a mitjans del segle XIX, com ara part de l’estructura metàl·lica original. També s’ha volgut integrar la vida comercial de dins del mercat, amb l’exterior, amb l’ús de vidre transparent per les façanes. La intervenció ha incorporat sistemes de sostenibilitat i tota l’energia que rep prové de fonts renovables.

Barcelona té un model únic de mercat”
Jaume Collboni, primer tinent d’alcalde

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha destacat la mescla de tradició i modernitat dels mercats de la ciutat, i ha recordat el camí cap a la digitalització que estan fent aquests espais. “Barcelona té un model únic de mercats, i per això és imprescindible mantenir-los vius i invertir-hi”, ha manifestat en la inauguració.

La ministra d’Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, que ha assistit a la presentació, ha explicat que tots els mercats municipals de Barcelona rebran fons europeus Next Generation. Seran 4,5 milions d’euros en total, que es faran servir per digitalitzar els mercats, amb la instal·lació de fibra òptica i un espai en línia per comprar a través d’un aplicació mòbil.

Obres amb dos anys de retard

Les obres van començar el 2017 i s’havien d’haver enllestit el 2020, tot i que al final no s’ha pogut estrenar fins a dos anys després. Estava acabat des del juliol del 2022, però els paradistes van preferir traslladar-s’hi al setembre. La festa d’inauguració oberta a la ciutadania es farà aquest dissabte, 17 de setembre, d’11 a 14h.