El nou contracte de neteja que fa un parell de mesos s’ha implantant a Ciutat Vella i a altres districtes de la ciutat havia de servir per eliminar la sensació de brutícia entre els veïns. En alguns casos, però, això no acaba de passar. Com a mínim al Raval. Els contenidors estan molts dies plens de brossa fora: escombraries, electrodomèstics, mobles… L’Ajuntament ha començat una campanya amb advertiments que acabaran amb multes per qui no compleixi la normativa.

Una nevera abandonada davant els contenidors a Riera Alta, al Raval

La brutícia i l’incivisme, la tònica dominant

Electrodomèstics, mobles o qualsevol altra brossa que no estigui en el contenidor habilitat per a aquesta deixalla, no s’haurien de deixar al carrer. En el cas dels electrodomèstics i mobles hi ha uns dies establerts per passar a recollir-los. Sembla, però, que hi ha qui no ho sap o directament no ho respecta. Un incompliment de la normativa que practiquen tant veïns com comerciants o visitants.

Amb les accions que portem fetes, s’hauria de notar un canvi en els carrers i places
Jordi Rabassa, regidor de Ciutat Vella

El regidor del districte, Jordi Rabassa, assegura que “la nova contracta és important. A banda de contenidors nous, hi ha més personal i més vehicles treballant“. Tot i això, explica, “hem afegit altres mesures incloses al programa Cuidem Barcelona”. Dins d’aquestes millores hi ha “una campanya informativa a comerciants que va associada amb expedients i amb multa quan es detecta incompliment. Amb les accions que portem fetes, Rabassa creu que “s’hauria de notar un canvi en els carrers i places”.

Els efectius de neteja passen més, però s’embruta de seguida

Al carrer de Joaquín Costa, també al Raval, els comerciants afirmen que es nota que els efectius passen més sovint, però lamenten que al cap de poca estona hi torni a haver brossa fora dels contenidors. En Vicenç Moretó fa més de 40 anys que treballa al barri. Explica que “tot i que es noten canvis, com per exemple que netegen amb aigua més sovint, continuem trobant-nos brutícia”.

Moltes vegades has de fer de policia i dir, si us plau, deixeu les deixalles dins la paperera
Vicenç Moretó, barberia Moretó

Aquesta situació, segons Moretó, “és una mica culpa de tots. Potser una mica més dels ciutadans, ja que moltes vegades no sé si és per desconeixement o per comoditat, agafen i deixen les ampolles, capses, inclús moltes vegades has de fer de policia i dir, si us plau, deixeu les deixalles dins la paperera”.

Efectius de neteja pentinen el carrer de Joaquín Costa, a mig matí

Pixums, una altra xacra

El gerent de l’Eix Comercial del Raval, Jordi Bordas, explica que “hem notat una millora en alguns carrers perquè es fa l’aigualeig de dia”. Tot i això, apunta alguns temes que no s’han resolt. “Els petits carrers no tenen aigualeig durant el dia i alguns són directament uns urinaris públics, tenim un problema de manca d’educació”.

En Xavier Rodríguez té el negoci fa cinc anys en un d’aquests carrers petits. Es tracta del carrer de la Verge, una zona amb poc trànsit humà i de vehicles que propicia que molts facin un mal ús d’aquest espai. “Als matins, abans d’atendre els clients, hem de netejar la porta de pixums, vomitades i també de vidres trencats“. No assenyala a cap col·lectiu en particular, “n’hi ha de tot tipus, comencen a beure i, és clar, aquesta zona els va molt bé”.

Combatre l’incivisme passa, segons els comerciants, per una campanya informativa que arribi a tothom, veïns, professionals i visitants, però, sobretot, endurir les sancions als infractors.