presos independentistes sortint presó

(ACN) El Tribunal Suprem ha canviat el seu criteri i ha decidit revisar la concessió dels indults als polítics independentistes catalans empresonats. La secció cinquena de la sala contenciosa administrativa ha estimat aquest dimarts els recursos que PP, Vox, Cs i altres van presentar contra la denegació inicial de revisar els indults. La decisió s’ha pres per tres vots a dos, amb dos vots particulars en contra, després que fa uns dies canviés la composició i la majoria a la secció. La interlocutòria no admet a tràmit el recurs interposat per l’entitat Pro Patrimonium Sijena y Jerusalén, rebutjat per unanimitat.

El tribunal ha ordenat la continuació dels procediments i posposa al tràmit de sentència el pronunciament sobre la manca de legitimació dels recurrents plantejada per l’Advocacia de l’Estat a tots els recursos. El contingut íntegre de les actuacions es coneixerà els propers dies.

Aragonès critica el canvi de criteri sobre els indults

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha carregat contra la decisió d’un TS que veu “altament polititzat”, especialment en qüestions sobre Catalunya, i que podria repetir el “procés ple d’irregularitats” que considera que va ser el judici a l’1-O.

Tot i això, confia que finalment es desestimin els intents de revertir la llibertat dels condemnats” i ha apostat per aprovar una llei d’amnistia que “garanteixi la fi de la repressió” i eviti la intenció de formacions com el PP, Vox i Cs “d’agreujar el conflicte”.

El Govern espanyol defensa la “legalitat i utilitat” dels indults 

La portaveu del Govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha defensat aquest dimarts la “legalitat i utilitat” dels indults als presos independentistes. Rodríguez ha dit que és “incontestable” que “la situació a Catalunya avui no té res a veure amb la del 2017 o el 2019”, i ha posat com a exemple la memòria de la fiscalia del 2020, que diu que aquell any “els delictes d’odi van baixar un 62 %”.

Segons fonts del Govern espanyol, la decisió del Suprem és només un “tràmit procedimental”, perquè “no han entrat en res del procediment” i “simplement legitima el dret de les parts a recórrer”.