La nova contracta de neteja s’engegarà a Ciutat Vella, així com a altres districtes de Barcelona, dilluns vinent, 7 de març. Però a Ciutat Vella ho farà amb una singularitat: s’hi vol combatre els orins. Per això hi haurà un vehicle especial, que només s’utilitzarà en aquest districte, per netejar-los. L’objectiu és evitar les pudors quan els carrers s’utilitzen com a lavabos públics.

Menys pudor d’orins amb més aigua

La nova contracta inclou, segons fonts muncipals, duplicar l’aigua per netejar carrers i voreres i també duplicar aquests serveis convertint-los en estructurals i no només en excepcionals, com per exemple després d’actes festius i concerts. Les petjades dels orins i les pudors que provoquen són una de les principals queixes dels veïns del districte. “Jo visc al costat de la Catedral i als matins quan surts al carrer, o quan dones un volt a les nits, la pudor a orins és horrible”, es queixa Lucien Heredia, veí del Gòtic.

Als matins quan surts al carrer, o quan dones un volt a les nits, la pudor a orins és horrible
Lucien Heredia, veí del barri Gòtic

El mateix pensa la Maria Lluïsa Martí, també veïna del barri Gòtic: “És un problema l’olor a pixums. El que és cert és que de vegades en el líquid amb què reguen posen una coseta que feia una mica més de bona olor”.

De vegades en el líquid amb què reguen hi posen una coseta que feia una mica més de bona olor
Maria Lluïsa Martí, veïna del barri Gòtic

11 lavabos públics no solucionen el problema

Ciutat Vella disposa en l’actualitat d’11 lavabos públics gratuïts i autorentables ubicats a determinats punts del districte per evitar, precisament, les miccions a la via pública. De fet, fonts municipals han indicat que s’està treballant per ampliar-ne el número.

Tot i això, segons l’Alfredo Segura, veí de la plaça de George Orwell, “els lavabos públics no acaben amb el problema. La gent passa de tot i recordo que aquí a la plaça hi havia un lavabo i el van haver de treure”.

Aquí a la plaça hi havia un lavabo públic i el van haver de treure
Alberto Segura, veí de la plaça de George Orwell

Reforç de serveis existents

A Ciutat Vella la nova contracta arriba amb el reforç dels serveis actuals, però ampliant el nombre de material, vehicles i personal. El regidor del districte, Jordi Rabassa, explica que “dupliquem la neteja de nit, dupliquem les escombrades manuals, dupliquem les escombrades mixtes, incorporem l’aigua. Per tant, hi ha un atac important als orins perquè a les escombrades automàtiques hi incorporem també l’aigua”.

Dupliquem les escombrades mixtes, hi incorporem l’aigua i, per tant, hi ha un atac important als orins
Jordi Rabassa, regidor de Ciutat Vella

En les properes setmanes ha de començar també una campanya informativa en tres idiomes per tot el districte. La campanya explicarà les caracterítsiques de la nova contracta, així com els dies i horaris en què es podran baixar escombraries.