Els entorns de l’Escola Rius i Taulet, a la plaça de Lesseps, es pacificaran. L’objectiu: reduir la pressió del trànsit a la zona i millorar la comoditat i seguretat dels desplaçaments a peu. La intervenció ha estat consensuada amb la comunitat educativa, que reclamava augmentar els espais de trobada i la seguretat viària.

Un cop acordada la proposta, ara se n’ha de redactar el projecte concret, que també es treballarà conjuntament amb la comunitat educativa. De fet, s’hi preveu un procés de participació. L’actuació, amb un pressupost de 390.000 euros, començarà al gener del 2023 i es calcula que les obres s’acabaran quatre mesos després, a l’abril.

Canvis en la circulació

En la pacificació, es reduiran dos carrils de circulació, un al carrer de Maignon i l’altre al carrer de la Mare de Déu del Coll. En el primer cas, s’eliminarà un carril entre l’avinguda de Vallcarca i el carrer de la Mare de Déu del Coll. En el segon, serà entre Maignon i la travessera de Dalt. Un altre canvi es farà a l’avinguda de la República Argentina, des d’on es podrà girar a l’esquerre cap a la plaça de Lesseps. Tot i això, es mantindran les línies de bus actuals per garantir l’accessibilitat al barri de la Salut.

Un pas més per repensar la plaça de Lesseps

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha insistit en una trobada a l’escola aquest dimarts que les intervencions per pacificar l’entorn seran definitives i “estructurals” i no es realitzaran amb urbanisme tàctic, com en altres centres. De fet, ha assegurat que es tracta d’un pas més per repensar tot Lesseps. “El que hem de fer és una reflexió global de tot l’àmbit de la plaça“, ha dit Sanz.

Una llarga reivindicació de les famílies

Les famílies fa anys que reclamen una actuació urgent, ja que el centre es troba en una zona amb dades de contaminació força altes. De fet, participen en la Revolta Escolar, un programa per tallar el trànsit als carrers de Barcelona per reclamar la pacificació dels entorns escolars i una mobilitat sostenible per reduir la contaminació.

El pla s’emmarca dins els projecte Protegim les escoles. Entorns escolars segurs i confortables, que pretén principalment millorar la qualitat ambiental, el confort i la seguretat dels entorns escolars. Es preveu que abans que s’acabi l’any s’haurà actuat a 175 centres, 25 més dels previstos, amb una inversió de 12,8 milions d’euros. A finals de mandat es vol arribar als 200 entorns escolars.