Els investigadors del grup BIOCOM-SC de la UPC han alertat aquest dilluns que el ritme de baixada de les UCI després del pic de la tercera onada és massa baix, “en la banda pitjor de les previsions”.

La disminució està per sota del 10 % setmanal i després de tres setmanes només han baixat un 20 %. La baixada en l’ocupació de plantes i els nous ingressos, en canvi, baixen com s’esperava. Expliquen que en tres setmanes s’han alliberat un terç dels llits. “Lent, però clarament millor que les UCI”, han afegit des de BIOCOM-SC, que han alertat que en aquests moments és “imprescindible” que no hi hagi pujada de casos. També han remarcat la importància de l’arribada ràpida de les vacunes per poder reduir el nombre de morts i la pressió hospitalària.

Descens de pacients greus inferior al 10 % en la darrera setmana

Segons l’últim balanç de Salut, hi ha 588 pacients crítics ingressats a les UCI catalanes. La xifra ha anat minvant després d’assolir el pic de la tercera onada el dia 1 de febrer, amb un màxim de 731 pacients greus actius. Salut no especifica si les baixes a les UCI són per defunció o per recuperació.

El descens dels ingressats a les UCI va ser del 7,4 % la setmana del 8 al 14 febrer i del 15 al 21 febrer ha estat del 7,6 %. Un percentatge de descens inferior a l’11,9 % i el 12,4 %, que es va assolir en la segona i tercera setmana posteriors al pic de la segona onada.