La pluja que ha caigut els últims dies ha provocat el tancament de tres biblioteques. La Biblioteca Xavier Benguerel, del Poblenou, va tenir una filtració d’aigua a la teulada que en va afectar l’aire condicionat, el mobiliari i el paviment. “No sabem quan la podrem reobrir però va per a llarg, ben bé un parell de mesos“, explica el gerent del Consorci de Biblioteques de Barcelona, Ramon Bosch.

La planta -1 de la Joan Oliver, al barri de Sant Antoni, es va inundar i l’aigua en va espatllar el quadre elèctric. La Biblioteca Agustí Centelles, a l’Esquerra de l’Eixample, ha tingut també la planta baixa inundada, la qual cosa n’ha afectat la instal·lació elèctrica i el sistema antiincendis. Totes dues continuen tancades al públic però es preveu que durant les properes setmanes puguin reprendre el servei.

Els aiguats també van causar el tancament de tres biblioteques més que ja han pogut a reobrir. Són la del Clot – Josep Benet, la Fort Pienc i la de Vilapicina i la Torre Llobeta. Tot i això, no s’ha pogut evitar que es facin malbé alguns exemplars de llibres, com la col·lecció de novel·les de Vilapicina. “La sensació és de desolació, els llibres són molt sensibles a l’aigua, la inundació va ser tan gran i hi havia tants llibres que era impossible salvar-los tots“, diu Bosch. Afegeix que mai no hi havia hagut aquestes incidències en sis de les 40 biblioteques municipals en un mateix aiguat.

Hi ha més equipaments afectats. La Fundació Antoni Tàpies està tancada temporalment perquè la tempesta els va afectar de ple. Les filtracions d’aigua van arribar al terra d’una de les sales i van provocar desperfectes. Els operaris treballen a l’àrea afectada. Ara per ara no hi ha data de reobertura.

El Museu Marítim també va tancar per la pluja, però va tornar a obrir el dia següent. Qui no ho ha pogut fer encara és la Filmoteca de Catalunya, que ha acumulat diverses humitats i té l’ascensor i les escales mecàniques avariats.