Un grup de professors de la Universitat de Barcelona ha creat ‘Chemistry squared’, una revista digital en accés obert amb la qual volen trencar les dinàmiques de publicació de les revistes científiques més prestigioses. Segons Guillem Aromí, director de l’Institut de Nanociència i Nanotecnologia de la UB i impulsor de la revista, aquestes publicacions “demanen grans quantitats de diners als científics per publicar les recerques en obert o bé subscripcions milionàries a les universitats per accedir als continguts”. Per Aromí, això crea una situació injusta ja que “genera una sèrie de beneficis injustificables a les persones que dirigeixen el procés, quan es tracta d’una feina realitzada pels científics i finançada en totes les parts del procés per fons públics”.
“Ostatges” de les revistes
Amb la creació de ‘Chemistry squared’ afavoreixen que els grups d’investigació puguin publicar en obert a un preu molt més baix. Asseguren que la revista manté uns estàndards de qualitat molt alts, ja que saben que d’això en dependrà el seu èxit. Segons Aromí, els científics necessiten publicar en fòrums de molt de prestigi i, per això, en part, són “ostatges” de les revistes amb un reconeixement consolidat. Tot i això, creuen que, a poc a poc, podran fer-se un lloc. De moment, ja hi ha científics que han confiat les seves recerques.
Rere ‘Chemistry squared’, hi ha l’associació Science for Science, sense ànim de lucre, des d’on es vol vetllar -precisament- per la qualitat dels articles. A més, segons Patrick Gámez, professor d’ICREA i un altre dels impulsors de la revista, l’objectiu de l’associació és treballar pels científics i destinar la major part dels ingressos que es rebin de les publicacions a beques per a estudiants.
Science for Science treballa també posar en marxa en un termini d’un any la revista ‘Physics squared’ i, a poc a poc, anar estenent el projecte a altres disciplines.