Rècord d’arribada de menors immigrants no acompanyats a Catalunya. Només cal donar un cop d’ull a les xifres per adonar-se del creixement que hi ha hagut en els darrers anys. Dels 377 que van venir el 2015 s’ha passat a 1.944 aquest 2018, entre els mesos de gener i agost. De fet, ja s’ha superat la xifra de l’any passat, que va ser de 1.489 joves. La dada s’ha multiplicat per sis en tres anys. Una situació que ha desbordat els centres d’atenció, segons ha reconegut el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies i que ha obligat a crear en un any gairebé 1.800 places noves, 300 de les quals a Barcelona. Les darreres, es van obrir aquest mateix estiu. Recordem, però, que el centre que es va habilitar al barri d’Hostafrancs va tancar poques setmanes més tard de l’obertura.

Una prova de la gravetat de la situació són les imatges que aquest mes de juliol van publicar alguns mitjans, on es podien veure menors dormint a la Ciutat de la Justícia. Això va obligar la degana de Barcelona a intervenir-hi i a prohibir que hi passessin la nit.

El govern municipal demana un centre de cribratge

Aquest dimarts, a la comissió de Drets Socials, la tinenta d’alcalde Laia Ortiz ha demanat al govern català més recursos i la creació urgent d’un centre de cribratge per  aquests joves, per atendre’ls millor i per adreçar-los als serveis que més s’ajustin a les seves necessitats. Va recordar, a més, que aquesta qüestió és competència exclusiva de la Generalitat i que Barcelona ja fa tot el que pot. Ortiz va demanar més implicació d’altres ajuntaments, com el de l’Hospitalet. Creu que aquest nou espai s’hauria d’ubicar a tocar de la Ciutat de la Justícia.