El compte enrere ja ha començat: el govern municipal haurà de tenir un pla per retirar amiant dels equipaments públics de Barcelona en sis mesos, abans de l’estiu del 2020. La Comissió de Drets Socials ha aprovat aquest dimarts una proposició d’Esquerra Republicana (ERC) que, a banda del pla, també inclou l’elaboració d’un estudi sobre la presència d’aquest material cancerigen a la ciutat.

L’Ajuntament ja té en marxa un cens per detectar on hi ha amiant i determinar com està distribuït als diferents barris. Durant la comissió, la regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha assegurat que “una part molt important d’aquest cens ja està feta“, tot i que d’inici la previsió era enllestir-lo la primavera passada. Segons Tarafa, “ara s’està fent la comprovació física de les dades, al terreny”.

La regidora de Salut també ha afirmat que l’Àrea de Medi Ambient ja està treballant en el pla, “en primera instància, per als edificis públics”. Malgrat no haver-s’hi compromès en ferm, el consistori confiava a tenir ja un pla conjunt amb la Generalitat abans no acabés el 2019. La proposició d’ERC, aprovada per unanimitat de tots els grups, apressa ara el govern municipal i posa límits al calendari amb l’objectiu d’eliminar completament l’amiant el 2032.

Primer els edificis públics i, més tard, els privats

Segons Tarafa, a partir del cens que ja s’ha fet s’està dissenyant un pressupost i un calendari per retirar l’amiant, en primer lloc, dels equipaments públics de Barcelona. El proper punt serà focalitzar-se en els edificis privats, un pas que el consistori reconeix que és més complicat perquè “s’han de crear complicitats amb els propietaris“. El govern municipal, d’altra banda, demana que Generalitat i Estat també prenguin part del pla municipal i hi donin suport.