Sharon Corr i Antonio Orozco van fer un duet en una actuació a Barcelona molt peculiar: un concert per a embrions. La violinista de The Corrs, al violí, i el compositor català, a la guitarra, van participar l’abril del 2018 en una actuació musical inclosa en un programa de suport a la fecundació “in vitro” dut a terme als laboratoris de l’Institut Marquès. La idea era que, a partir de la música, el tractament de reproducció assistida tingués final feliç.

De fet, estudis realitzats per l’entitat, basant-se en experiències anteriors, confirmen que “les vibracions musicals augmenten un 5 % la taxa d’èxit dels cicles de fecundació ‘in vitro’ i milloren el desenvolupament embrionari”.

El duet Corr-Orozco va actuar des de Barcelona, davant d’una audiència formada per un centenar d’embrions, alguns presencials i d’altres que escoltaven, a través d’internet, des d’altres laboratoris que l’Institut Marquès té a la resta de l’estat, el Regne Unit, Itàlia, Romania i la Xina. I bona part d’aquests aspirants a néixer, al ritme del duet Corr-Orozco, van aconseguir veure la llum nou mesos després.

Units per la música

Aquells embrions són avui nadons sans, dels quals un, la valenciana Alison, ha conegut Sharon Corr. La violinista de The Corrs ha explicat que conèixer-la “ha estat un moment molt especial”. Corr afirma que “cantar als embrions va ser una experiència màgica, formar part de la vida d’aquests nens des d’abans del seu naixement va suposar un honor”. De fet, la cantant destaca que “he sentit una connexió especial quan he pogut agafar l’Alison en braços”.

La mare de l’Alison, l’Alina, explica que ara “li encanta que li cantem, i si no ho fem, canta ella sola” tot i tenir només nou mesos de vida. La mare de l’Alison diu que la petita “aplaudeix, balla i es comunica molt bé i fins i tot intenta pronunciar algunes paraules, un fet molt precoç per la seva edat”.

L’Institut Marquès recorda que, més enllà del concert per a embrions, hi ha hagut pares i mares que van seguir posant música als nadons durant la gestació amb un petit altaveu intravaginal. De fet, els laboratoris confirmen que, segons els testimonis d’alguns dels pacients, hi ha casos en els quals “les peces musicals que van escoltar durant l’embaràs tenen un efecte calmant en el nadó que deté de manera fulminant enrabiades i rebequeries”.