El problema de l’amiant a Barcelona és evident i cal actuar amb urgència. Aquest material cancerigen és present a tots els barris i en multitud de tipologies d’edificis, fins i tot de públics. En molts casos ja s’ha superat la vida útil de l’amiant i els símptomes de degradació són evidents.

Vist això, el consistori reconeix que les administracions van molt tard i que fa anys que s’hauria d’haver començat a treballar-hi. El primer pas ja s’ha iniciat. El govern municipal elabora un cens dels punts de la ciutat on encara ara hi ha aquest material. Segons el comissionat d’Ecologia, Frederic Ximeno, a la primavera esperen tenir-lo enllestit.

“Sabem que hi ha amiant però és important saber-ne la quantitat, quins barris en tenen més i quina distribució té a la ciutat. Aquest cens ens permetrà dimensionar el problema, també econòmicament, i poder fer una planificació sistemàtica.”

El cens s’anirà perfeccionant en fases posteriors, però, en una primera instància, ja permetrà detectar els punts de la ciutat on l’amiant és més antic i on està en més mal estat. A partir d’aquí, explica Ximeno, s’elaborarà un pla de retirada en coordinació amb la Generalitat que s’espera tenir redactat abans no acabi l’any.

Fibrociment a prop d'una escola

La FAVB i la síndica insten al govern a actuar amb urgència

La urgència d’aquest cens i d’aquest pla és compartida per la Federació d’Associació de Veïns de Barcelona. El cens permetria evitar, diu la seva presidenta, Ana Menéndez, que es produeixin retirades il·legals d’aquest material, sense seguir els protocols de seguretat per impedir que s’alliberin fibres. Denuncia la FAVB que en molts casos, sobretot petites obres, l’amiant es retira sense contractar una empresa especialitzada. Això posa en risc la salut dels veïns.

També la Síndica de Greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, reclama celeritat en l’elaboració del cens. I insta el consistori a actuar en edificis públics que encara tenen amiant. Vilà recorda que l’any 2013 el Parlament Europeu va publicar una resolució sobre la importància d’eliminar tot l’amiant existent. En aquest text es recomana a les administracions elaborar censos, desamiantar en el menor temps possible i prioritzar edificis públics com escoles, hospitals i edificis de concurrència pública.