Càrregues policials l'1-O a l'Institut Pau Claris

Alerta Solidària considera una “molt mala notícia” que l’Audiència de Barcelona hagi expulsat l’Ajuntament com a acusació popular en la causa per les càrregues de l’1 d’octubre, tot i que ha assegurat que això no afectarà la defensa dels ferits. L’expulsió del consistori arriba després de més de dos anys d’inverstigació i que hi hagi 50 policies nacionals investigats per la seva actuació durant la jornada del referèndum.

Segons ha explicat en una entrevista a ‘El matí de Barcelona’, Xavier Monge, advocat d’Alerta Solidària i de Marta Torrecillasdarrere d’aquest canvi de criteri de l’Audència s’hi amaga l’interès per afeblir les acusacions particulars. Monge, però, alerta que no pensen cedir “ni un mil·límetre” fins que no es depurin totes les responsabilitats o, almenys, fins que no ho intentin amb tots els mitjans que tinguin al seu abast.

Monge també ha reconegut la feina “ingent” que han fet els lletrats del consistori i ha assegurat que ara els advocats hauran de fer un esforç per tenir aquesta visió panoràmica i fer el paper que fins ara assumia l’acusació popular.

El PSOE, darrere l’expulsió de l’Ajuntament, governat pel PSC

Monge també ha recordat que l’intent d’expulsió de l’Ajuntament de Barcelona com a acusació popular el va començar a principis del 2019  l’Advocacia de l’Estat, que depèn del govern del PSOE. L’advocat recorda la contradicció que suposava que, justament, els socialistes estiguessin intentant expulsar el consistori, on també governen ells, del procediment de l’1-O.

L’advocat de Marta Torrecillas, una de les ferides l’1-O a l’Institut Pau Claris, ha reconegut que hi ha hagut un abús per part d’algunes administracions de l’acusació popular, com és el cas de l’Ajuntament i la Generalitat. Al mateix temps, però, Monge assegura que la fiscalia no ha fet el paper de garant de la legalitat sinó únicament de defensa de l’Estat i dels agents actuants, per tant, totalment contrari al que li correspon en un estat de dret democràtic.