L’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) ja fa temps que alerta de laugment de les agressions i els incidents que pateix el col·lectiu LGTBI i la xifra creixent de denúncies ho corrobora. Aquest 2021 s’han denunciat 107 incidents a Barcelona, de mitjana un cada tres dies. Al conjunt de Catalunya, el nombre es multiplica per dos i s’eleva fins a 267.

Justament aquesta setmana s’han denunciat dues agressions a la ciutat: la primera, a dues dones lesbianes a l’Starbucks de la Rambla, i la segona, l’atac a un jove a l’Eixample quan tornava a casa de festa i que els Mossos estan investigant. Per això, l’Observatori reclama prevenció i més recursos per capgirar aquesta realitat.

Replicar el protocol barceloní a tot Catalunya

L’Observatori contra l’Homofòbia fa 13 anys que acompanya les víctimes d’LGTBI-fòbia.Han aprofitat l’aniversari per reivindicar la necessitat que aquestes persones del col·lectiu tinguin uns serveis efectius. L’objectiu ha estat sempre acompanyar i reparar la dignitat de la víctima amb ajut jurídic i psicològic. Un acompanyament a temps real, també en caps de setmana i de forma gratuïta. Per això, demanen més pressupost per oferir aquest servei de forma professionalitzada. Un altre dels reptes és visibilitzar la lesbofòbia.

El president de l’entitat ha reivindicat el protocol de Barcelona, que permet la coordinació de l’entitat amb els Mossos d’Esquadra i l’Oficina per la No Discriminació. En aquest sentit, ha reclamat que aquests mecanismes s’ampliïn a tot el territori català. Malgrat tot, el balanç d’aquests 13 anys dedicats a l’atenció i l’acompanyament és positiu i s’han felicitat pel llarg camí que s’ha fet fins avui, que va començar en el Front de Lliberament Gai, arran de l’assassinat de la transsexual Sònia Rescalvo.

Jornada per celebrar 13 anys de l'Observatori Contra l'Homofòbia
Eugeni Rodríguez, president de l’Observatori contra l’Homofòbia, en les jornades per celebrar els 13 anys de l’entitat

La regidora de Feminismes i LGTBI, Laura Pérez, ha subratllat la feina que s’ha fet des de l’entitat i també ha defensat que cal combatre amb contundència els discursos d’odi contra el col·lectiu des de les institucions.

missatges contra l'LGTBIfòbia

Una nova Oficina d’Igualtat de Tracte i No Discriminació

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge, ha anunciat que el primer trimestre del 2022 es posarà en marxa l’Oficina d’Igualtat de Tracte i No Discriminació, tot i que no n’ha concretat la data. Es tracta d’un dels compromisos del reial decret llei L19/2020.

També queda pendent l’aprovació de la llei trans, que tirarà endavant però sense el consens que va aconseguir, per exemple, una altra legislació històrica a favor del col·lectiu, la llei 11/2014 per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transsexuals i intersexuals.

Manifestació el 15 de desembre, en solidaritat amb Madrid

En el marc de les jornades s’ha anunciat una manifestació per al proper dimecres, 15 de desembre, en solidaritat amb el col·lectiu LGTBI madrileny davant la proposta de Vox de derogar les lleis en defensa del col·lectiu LGTBI.