Veïns i estudiants del Màster d’Arquitectura de la UPC han ideat i creat solucions per millorar les condicions de cinc finques del barri del Raval. Es tracta d’actuacions barates i ràpides d’aplicar que s’han finançat amb 80.000 euros atorgats per l’Ajuntament de Barcelona per al projecte CO-HAB-Raval, un dels 11 guanyadors de la convocatòria d’ajudes a la innovació de La Ciutat Proactiva. Entre les mesures de baix cost hi ha esglaons de fusta sobre escales deteriorades o una pèrgola per fer ombra en un terrat comunitari.

Els veïns de les finques que participen del projecte han estat els encarregats d’assenyalar els problemes arquitectònics per resoldre, mentre que els estudiants de la UPC, juntament amb l’Associació OasiUrbà, n’han dissenyat les solucions. Els mateixos veïns, a més, han participat en l’elaboració d’aquestes intervencions, per les quals també s’ha contractat industrials del Raval.

Resolen problemes d’il·luminació i ventilació

Entre les solucions, hi ha l’aplicació d’esglaons de fusta a sobre d’escales deteriorades, que anivellen les escales i les fan més segures i estables. També en destaca la instal·lació d’una pèrgola que crea un espai comunitari aprofitant un terrat en desús, i que genera una zona d’ombres i n’anivella els pendents.

També s’han resolt problemes de ventilació, d’il·luminació i d’eficiència energètica, entre altres.

Un avantatge: no cal demanar llicència d’obres

“Els prototips que s’han creat es poden replicar en altres finques amb els mateixos problemes, i l’avantatge és que no cal demanar cap llicència d’obres“, explica una de les impulsores del projecte, Victoria Tous, coordinadora tècnica de l’Associació OasiUrbà. Det fet, destaquen que tots els prototips són desmuntables i reciclables.

Per als arquitectes estudiants de la UPC becats per dissenyar les millores, el repte ha estat no malmetre les finques existents per no entrar en conflicte amb la conservació del patrimoni. De fet, el Raval és un barri amb un parc d’habitatge antic i amb deficiències i ara per ara s’ha actuat a cinc finques ubicades als carrer de Carretes, Sant Ramon, rambla del Raval, Sant Pacià i Peu de la Creu.