Una desena d’entitats de les Corts han signat un manifest contra l’espectacle ‘Natura encesa, ubicat als Jardins de Pedralbes fins al 9 de gener. El consideren “absolutament inadequat” per a un “recinte protegit i declarat bé cultural d’interès nacional”. Entre les entitats que subscriuen la queixa hi ha lAssociació de Veïns i Veïnes de la Zona Universitària, la Federació d’Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona (FAVB), Sos Monuments, Salvem el Patrimoni de les Corts i les Associacions de Veïns de les Corts i Camp Nou. L’han presentat a l’Ajuntament de Barcelona i també duran el cas al Síndic de Greuges i a la Generalitat a Catalunya.

Un “parc temàtic” sis mesos l’any

Rosa Maria Canals, membre de la junta de l’Associació de Veïns i Veïnes de la Zona Universitària, explica a betevé que el recinte “s’ha convertit en un parc temàtic sis mesos l’any”, en relació amb el festival Jardins de Pedralbes —que s’hi fa a l’estiu— i a aquesta nova intervenció. Assegura que entre el muntatge, desenvolupament i el desmuntatge de ‘Natura encesa’ els Jardins passen dos mesos i mig amb una ocupació intensiva.

“No hi ha hagut cap sensibilitat ni respecte per a aquests jardins històrics”, que acullen espècies “protegides i molt vulnerables”, explica. Afegeix que l’espectacle portarà als Jardins una mitjana de 1.800 persones diàries, 32.000 al llarg dels 32 dies que es preveu que estigui en funcionament. També denuncia que per posar el cablejat de 100 km i un milió de LED i focus s’ha aixecat el sauló, s’han trepitjat zones enjardinades i s’han tancat altres zones a l’accés públic.

Canals afegeix que, durant el dia, els jardins queden desfigurats perquè només es veuen quilòmetres de cables per tot arreu, focus, milers de LED, estructures metàl·liques i artefactes de material plàstic contaminant, penjats pels arbres o per sobre dels parterres.

Demanen el trasllat de ‘Natura encesa’ a un altre espai de la ciutat

El manifest demana que, si l’any vinent es torna a fer, ‘Natura encesa’ es traslladi a un altre indret de la ciutat, ja que el parc dels Jardins de Pedralbes “no resisteix més impactes”. De fet, no és la primera vegada que aquesta intervenció rep crítiques veïnals. Ja es va voler fer durant la temporada de Nadal al Parc del Turó de la Peira, a Nou Barris, però l‘esdeveniment es va cancel·lar a causa de les protestes contra el muntatge.

Les 10 entitats signants del manifest demanen a l’Ajuntament que aporti tota la documentació relativa als acords existents amb la productora LETSGO i el Grup Balañà, promotors de l’espectacle.