Amb l’entrada a la fase 1, els barcelonins ja podran fer reunions familiars o amb amics de fins a 10 persones. Però, com seran les relacions socials després de més de dos mesos de confinament pel coronavirus? La psicòloga Berta Massaguer de Ita salud mental recomana compensar la manca de contacte físic amb més comunicació verbal per expressar les emocions.

“En un inici costarà”, afirma Massaguer. La psicòloga explica que, en la nostra cultura, precisament, el contacte i la proximitat són essencials a l’hora de relacionar-nos. Per això, pot ser difícil tornar a trobar-nos amb familiars i amics sense poder-nos acariciar o abraçar, per exemple. Tot i això, creu que a la llarga ens hi acostumarem com ho hem fet amb el confinament a casa. Per ajudar que tothom se senti còmode, Massaguer recomana substituir el contacte físic per una major expressió verbal, especialment per compartir com ens sentim i per “treure importància a la situació”, també.

La por de tornar a sortir de casa

Després de més de 70 dies fent vida majoritàriament a casa, hi ha a qui la desescalada li pot generar angoixa. La psicòloga Berta Massaguer afirma que “és totalment normal” tenir por de sortir de casa perquè ens hem acabat acostumant al confinament i perquè “a casa hi tenim sensació de control, és un refugi”. Per a aquests casos, Massaguer recomana esforçar-se a sortir, encara que els primers dies sigui per poca estona, i anar guanyant temps a poc a poc.