La Fundació AEMA, d’atenció a la infància i l’adolescència en risc d’exclusió social, ha obert un Banc de Roba al carrer de Rabassa, 39, a la Vila de Gràcia. Aquest rober es basa en articles de primera mà i treballa conjuntament amb Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona per atendre famílies que es troben en situació de vulnerabilitat.

Primer Banc de Roba de la ciutat

Aquest és el segon Banc de Roba de la Fundació AEMA, el primer va néixer a l’Hospitalet de Llobregat arran d’una donació d’articles de roba important. A la ciutat van començar a treballar en plena pandèmia a la Fira de Barcelona al pavelló que atenia les persones en situació de sensellarisme fins al mes de novembre, quan van arribar a un acord amb l’Ajuntament per ser un servei dins de la cartera de la ciutat. Ara, han trobat un espai físic per poder desenvolupar el Banc de Roba a Barcelona i des del febrer s’han establert a Gràcia.

El rober acull unes 40 famílies a la setmana

Cada setmana passen unes 40 famílies pel Banc de Roba de Gràcia. Des de l’entitat expliquen que funcionen amb un model diferent dels espais de donació que ja existeixen. La roba és de primera mà i l’atenció és personalitzada amb cita prèvia i fent un acompanyament a les famílies que arriben derivades de Serveis Socials.

Atenció personalitzada a una usuària del Banc de Roba

No és una botiga de roba, però volem funcionar com una botiga de roba als ulls de les famílies que venen, creiem que era la forma més digna de fer-ho, volíem defugir d’un model en què hi haguessin cues”, apunta Robert López, gestor tècnic del Banc de Roba. Cada membre de la família té vuit peces de roba per escollir en funció de les seves necessitats.

La primera mà reforça l’autoestima de les famílies
Robert López, gestor tècnic del Banc de Roba

La Juliana Gasco té tres fills de 15, 13 i vuit anys. És la primera vegada que ve al Banc de Roba i explica que “és roba de primer ús d’acord amb el que es necessita ara, que és la necessitat d’abrigar-lo i que vagi bé a l’escola. És important això, perquè els nens es miren entre ells“. En aquest projecte hi ha roba des de nadons fins a la talla 4 XL. L’estoc d’articles procedeix de les donacions d’empreses com el Grup Aletex, la Fundació Futbol Club Barcelona, Fello o BiMèdica.

Producció pròpia de roba

Des del projecte del Banc de Roba diuen que el més difícil d’aconseguir són les peces d’infantil i d’home. Per això, han engegat una iniciativa de producció pròpia de peces de roba.

Dessuadora de producció pròpia del Banc de Roba

Han començat fent dessuadores, pantalons i roba interior. Amb aquests articles poden atendre algunes demandes de les famílies i a través de la pàgina web Bdr.cat poden vendre els productes en línia i així finançar el projecte. Aquesta és una col·laboració amb el grup tèxtil Aletex, que esperen ampliar i poder atendre les necessitats de les famílies.