Toc de queda

“Volem que el 9 de maig sigui el punt final de l’estat d’alarma“. Amb aquestes paraules, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, ha fet pública la intenció de l’executiu central de no prorrogar l’estat d’alarma, sempre que la situació epidemiològica no empitjori considerablement les pròximes setmanes. El decret d’estat d’alarma actual sosté, entre altres coses, el toc de queda, que a Catalunya va des de les 22 h i fins a les 6 h. Ara bé, què passa si finalment s’extingeix el decret d’estat d’alarma? Suposa l’eliminació “ipso facto” del toc de queda?

El toc de queda, tal com el coneixem ara, desapareixerà

El toc de queda, o confinament nocturn, és una mesura que afecta drets dels ciutadans. Per això, les administracions han expressat diverses vegades durant aquest any de pandèmia pel coronavirus que per aplicar restriccions com aquesta és necessari decretar l’estat d’alarma. D’acord amb el decret d’alarma actual, no es pot sortir de casa entre les 23 i les 6 h, tot i que cada govern autonòmic pot allargar o escurçar cada límit una hora. La mesura afecta el conjunt d’Espanya. Per tant, si deixa d’haver-hi estat d’alarma a partir del 9 de maig, s’aixecarà el toc de queda, almenys tal com el tenim entès fins ara.

Un estat d’alarma descentralitzat, una possibilitat

Ara bé, és possible que les comunitats autònomes puguin continuar mantenint el toc de queda i prohibint la mobilitat nocturna si així ho sol·licita? Això és, ara per ara, una incògnita. Un estat d’alarma descentralitzat (és a dir, aplicable només a una comunitat autònoma) podria ser una solució a aquest cas. De fet, el govern de l’Estat ja va oferir l’agost del 2020 a les comunitats autònomes la possibilitat de demanar l’estat d’alarma per a territoris concrets (aleshores no hi havia cap decret d’alarma en vigor). Dos mesos després, el 24 d’octubre, el govern català va sol·licitar-lo a l’executiu espanyol per poder aprovar el toc de queda a Catalunya sense necessitat d’una autorització judicial.

En qualsevol cas, sobre l’escenari posterior a l’estat d’alarma actual, el president Pedro Sánchez ha apostat per mantenir el “mecanisme de cogovernança” del Consell Interterritorial de Salut, on hi ha representats el ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes, per “seguir responent a qualsevol tipus de rebrot”.

Fonts del Ministeri de Sanitat han explicat a betevé que encara no es pot preveure quin serà l’escenari epidemiològic el mes de maig i que, per tant, es desconeix com s’abordaran les futures restriccions per contenir la pandèmia.