Un estudi de l’Hospital del Mar ha demostrat que els pacients infectats per covid-19 amb nivells baixos de zinc pateixen una mortalitat més alta i un temps de recuperació més llarg.

Més símptomes greus i inflamació

Durant la investigació s’han analitzat els nivells de zinc de 249 pacients adults tractats al centre entre el 9 de març i l’1 d’abril, amb una edat mitjana de 65 anys, i un de cada quatre presentava nivells baixos de zinc. Aquest grup tenia símptomes més greus, així com nivells més elevats d’inflamació. La seva estada hospitalària va ser, de mitjana, tres vegades més llarga que la dels pacients amb nivells més elevats de zinc, 25 dies davant de vuit.

Pel que fa a la mortalitat, en el grup de pacients amb nivells baixos de zinc va ser del 21 %, davant del 5 % d’aquells amb nivells alts. L’estudi revela que l’increment d’una unitat de zinc al plasma sanguini està directament vinculat a la reducció d’un 7 % del risc de morir per covid-19.

Donar suplements amb zinc

Segons el Dr. Güerri, autor principal de l’estudi clínic, a partir d’aquestes dades es dedueix que tenir en compte els nivells de zinc i la suplementació “poden ser eines útils per afrontar la crisi de la covid-19”. Per aquest motiu, Güerri proposa utilitzar aquesta variable “com un nou paràmetre per predir l’evolució dels malalts” i “iniciar assajos clínics sobre la suplementació amb zinc dels pacients amb nivells baixos ingressats amb covid-19”.

El Dr. Güerri també assenyala que aquests assajos d’administració de zinc han d’incloure “programes per poder donar suplements amb aquest element als col·lectius amb risc de tenir-ne amb nivells baixos per reduir l’afectació de la pandèmia”.

Estudi paral·lel in vitro

En paral·lel a aquesta investigació, el Dr. Rubén Vicente i la Dra. Juana Díez, de la UPF, han estudiat l’efecte dels nivells de zinc amb la capacitat d’expansió del coronavirus per mitjà de tècniques in vitro. Durant el treball van observar que els nivells baixos de zinc promouen l’expansió viral a les cèl·lules infectades.

Per tant, aquests resultats indiquen, segons els investigadors, que “cal buscar un element que permeti potenciar l’activitat del zinc dins la cèl·lula per bloquejar la replicació del virus“. A més, assenyalen que “la cloroquina no pot realitzar aquesta funció, tal com s’havia especulat al començament de la pandèmia”.

A l’estudi també hi ha participat l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM).