Les últimes dades del Departament de Salut xifren en 4.523 els usuaris de residències de gent gran que han mort de covid-19 a Catalunya. Una realitat que, segons la Comunitat de Sant Egidi, fa més que evident que els geriàtrics no estaven preparats per entomar la pandèmia. Al marge de les defuncions, la comunitat denuncia que a les residències s’ha abocat els ancians a la soledat i, per això, proposa replantejar la cura del col·lectiu amb més atenció domiciliària.

“Quan un ancià entra en una residència, renuncia a moltes coses. A la casa, al seu ambient, a les persones que coneix… Amb la pandèmia, què ha passat? Els han obligat a quedar-se tancats a l’habitació i a no veure els familiars. Han patit encara més soledat“, explica Marta Bartra, membre de Sant Egidi. Precisament perquè la gent gran esquivi la solitud i no hagi de renunciar al que ha tingut tota la vida, proposen alternatives als actuals geriàtrics.

Viure a casa o en recursos personalitzats

Segons Jaume Castro, responsable de Sant Egidi, la pandèmia “pot ser una oportunitat per repensar el model d’atenció als ancians i dissenyar-ne un de nou que prioritzi l’assistència al domicili”. “Així es respondria a la voluntat majoritària de la gent gran, que és quedar-se a casa“, afegeix. Per als casos en què viure a la llar no sigui possible, Castro planteja recursos petits i personalitzats que permetin als usuaris “fer família”, com ara pisos tutelats o bé compartits.