El 2019 han augmentat un 59% les denúncies a la policia per homofòbia. Segons dades de la fiscalia de delictes d’odi i discriminació de la província de Barcelona, el ministeri públic va rebre 95 atestats policials, mentre que el 2018 n’eren 59. L’orientació sexual és el segon motiu d’odi més denunciat, per darrere de la ideologia, que continua ocupant la primera posició. L’any passat, però, les denúncies per aquest motiu van baixar un 36%.

La majoria dels fets rebuts —147— es van produir durant el mes d’octubre quan es va publicar la sentència del procés. Segons la fiscalia, es tracta de fets lleus, com ara sostraccions de banderes, tot i que també compatibilitzen casos puntuals més greus d’intolerància amb agressions violentes. En la tercera posició, hi ha els casos de racisme i xenofòbia que, igual que l’homofòbia, han registrat un increment significatiu. En relació amb el 2018, han pujat un 43%.

Agressors anònims o falsos a les xarxes

Segons la fiscalia, a Internet i a les xarxes socials es produeixen sovint delictes d’odi i discriminació, ja sigui amb usuaris amb nom i cognoms reals o amb perfils anònims o falsos. De les 39 denúncies que la fiscalia va rebre directament de les víctimes, 16 eren fets comesos a les xarxes, però finament en només deu el ministeri públic va acabar interposant denúncia o querella contra el suposat autor per la dificultat d’identificar-lo. Un cas és una querella contra una internauta que va difondre un vídeo fals de menors no acompanyats.

En aquest cas, però, el ministeri públic va poder identificar la usuària perquè el seu perfil coincidia amb el seu nom i cognoms. Ara bé, això no és el més habitual i és un problema, segons la fiscalia, perquè plataformes com Twitter o Youtube no els faciliten les dades d’aquests usuaris i s’excusen amb el fet que jurídicament estan adscrites als Estats Units i el país els empara dins la llibertat d’expressió. Així, molts casos s’acaben arxivant. Davant d’això, la fiscalia reclama que hi hagi sancions per a les empreses que, malgrat l’ordre judicial, es neguen a facilitar les dades d’usuaris a la justícia.

61 condemnes per odi

Pel que fa a les sentències per delictes d’odi i discriminació, l’any passat a la província de Barcelona se’n van dictar 75 i la majoria —61— van ser condemnes. Algunes de les més destacades són el cas del líder del conegut projecte ‘Pilla-Pilla’, que vexava públicament homes gais titllant-los de pederastes, i el d’un youtuber que va humiliar i menysprear un sensesostre. El va gravar mentre li donava galetes farcides de pasta de dents i ho va difondre a Internet.