A finals del mes de juny del 2019, la síndica de greuges va detectar que, mitjançant internet i xarxes socials, una internauta difonia un vídeo amb un contingut que presumptament podria ser una incitació a l’odi contra el col·lectiu de menors immigrants no acompanyats. El vídeo mostrava com un grup de menors trencaven el mobiliari d’una aula i no respectaven la docent. Acompanyant les imatges, hi havia un text escrit en què acusava directament els menors estrangers no acompanyats “d’entrar a Espanya il·legalment i “agrair-ne així l’acollida”. La usuària demanava també que se’n fes difusió.

L’1 de juliol la síndica de greuges va portar el cas a la Fiscalia de Barcelona per considerar que tant les imatges com el text de la publicació podien incitar a la discriminació i l’odi contra el col·lectiu.

Després de les investigacions corresponents, la Unitat d’Investigació de Radicalismes a la Xarxa de la Comissaria d’Informació dels Mossos va determinar que el vídeo es va enregistrar en una aula educativa del Brasil i, per tant, que l’atribució a aquest grup de persones menors no acompanyades era falsa. La Fiscalia de Barcelona ha presentat aquest dimecres una querella contra la internauta per un delicte d’odi i discriminació amb l’agreujant de difusió per internet. Assegura que, amb la difusió d’aquest vídeo, la investigada volia denigrar el col·lectiu, associant-lo a actes incívics, irrespectuosos i violents, i que això pot contribuir a l’augment dels prejudicis contra un grup “especialment vulnerable”, amb el “risc consegüent de generar sentiments de rebuig i hostilitat social”.

Primer cas de “fake news” denunciat per la fiscalia

En una entrevista al programa ‘bàsics’, Natàlia Ferré, adjunta de la síndica de greuges de Barcelona, ha manifestat que aquest cas “pot crear un precedent que marqui que no es pot dir qualsevol cosa a les xarxes”.

De fet, en un comunicat a través de Twitter, la síndica de greuges ha celebrat que la seva denúncia a la Fiscalia de Barcelona hagi acabat amb la primera iniciativa legal del ministeri públic contra les notícies falses a Espanya.