(ACN) La Sala Penal de l’Audiència Nacional ha declarat la nul·litat de l’ordre de presó d’un dels CDR acusats de terrorisme, Germinal Tomàs, en considerar que es va vulnerar l’accés a elements essencials de les actuacions, tant per conèixer l’objecte de la imputació com per impugnar la presó provisional.

El jutge instructor de la causa, Manuel García Castellón, haurà de decidir ara si el deixa en llibertat o considera que la presó provisional ha de mantenir-se. El magistrat ha convocat una vista aquest divendres a les 10 h per revisar la mesura cautelar.

Els altres quatre acusats es van mantenir empresonats

El tribunal d’apel·lació va resoldre el mateix fa prop d’un mes amb relació als recursos presentats per Eduardo Garzón, Guillem Xavier Duch, Xavier Buigas i Alexis Codina –els altres quatre acusats que tampoc van declarar. A la repetició de la vista el jutge instructor els va mantenir empresonats.

En el cas de Germinal Tomàs la sala acorda repetir la vista de mesures cautelars un cop s’ha alçat el secret de sumari. La interlocutòria reconeix la “vulneració del dret d’accés als elements essencials del detingut” i argumenta que a la gravació de la compareixença “es comprova com el lletrat del recurrent va formular una protesta” sense que s’atenguessin les seves raons. El tribunal diu que “no es va donar accés” a la defensa “a aquells materials de la investigació amb els quals, sense perjudici del secret sumarial, pogués estar en condicions de rebatre els arguments exposats pel ministeri fiscal”.

El magistrat instructor investiga els set empresonats per delictes de pertinència a organització terrorista, fabricació i tinença d’explosius i conspiració per causar estralls. El jutge considera que hi ha indicis que els set empresonats formen part dels ERT (Equips de Resposta Tàctica), “una organització amb una estructura jerarquitzada que vol instaurar la república catalana per qualsevol via, inclosa la violenta”.