Policia a l'interior de l'Escola Tomàs Moro, l'1-O

El Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona ha arxivat una cinquantena de denúncies per les càrregues policials de l’1-O. El magistrat ho argumenta per dos motius: en alguns casos, creu que l’actuació va ser proporcionada, mentre que en d’altres argumenta que no es poden identificar els agents que van actuar.

La majoria de les denúncies són de ferits a conseqüència de l’actuació de la Policia Nacional a sis col·legis electorals de la ciutat. S’arxiven, per exemple, cinc denúncies de les càrregues a l’Institut Joan Boscà perquè el jutge considera que no hi ha imatges dels fets que permetin “valorar” l’actuació policial. També 16 casos de l’Escola Estel, en què el magistrat conclou que, encara que estan identificats els policies que van actuar a cada centre, no poden imputar fets concrets a cap d’ells.

El jutge també arxiva les reclamacions de diversos directors de centres per les destrosses causades per la policia. Pel magistrat, l’ús de la força per part dels cossos policials és “legítim” sempre que hi hagi una justificació i es realitzi “amb la deguda proporcionalitat”. En aquest sentit, remarca que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya havia donat ordres d’impedir l’ús de locals públics per al referèndum.

Potra trencada a l'IES Joan Boscà

Irídia reclama una investigació rigorosa

El centre de defensa dels drets humans, Irídia, reclama una investigació rigorosa sobre l’operatiu policial de l’1-O en què treballin conjuntament jutjats, fiscalia i cossos policials. Demana que s’aclareixi quines ordres es van donar i qui les va donar.

Des d’Irídia consideren que tant la fiscalia com la Policia Nacional haurien d’haver obert una investigació des del començament i afirmen que la recerca de proves no pot recaure únicament en les víctimes. En aquest sentit, reclamen al Ministeri de l’Interior que investigui “quins agents van actuar al marge de la legalitat” i demanen que els antiavalots, tant de la Policia Nacional com dels Mossos d’Esquadra, vagin identificats tant per davant com per darrere.