Sala espera CAP

Desenes de metges i treballadors de l’atenció primària han signat un manifest per demanar que mentre duri la crisi del coronavirus no es tanquin en cap cas els centres d’atenció primària. Aquesta mesura que, asseguren, s’està parlant de prendre a Madrid per portar més personal sanitari als hospitals de campanya, ha posat en alerta a entitats, sindicats i professionals, que defensen la feina que fan els CAP en aquests moments. Han obert també una campanya a Change.org perquè més professionals, usuaris i entitats demanin que no es tanqui l’atenció primària.

Informació i atenció pel coronavirus als CAP

Segons explica una de les signants, Antonia Raya, infermera del CAP Raval Nord, divendres passat van atendre telefònicament uns 90 casos relacionats amb la covid-19. Raya lamenta que “no sortim en cap titular ni se’ns fa divulgació”, però reivindica la importància dels CAP per desestressar els hospitals dels casos més lleus i moderats. També, explica, poden detectar els ciutadans que s’hagin de confinar i no tinguin habitatge, perquè viuen el carrer, o que viuen en espais molt petits amb més persones. Raya explica que en el seu últim servei va atendre un positiu en coronavirus que viu “amb altres nou persones en un soterrani”. Per això valora positivament que els hotels puguin fer-se càrrec d’aquests perfils.

El comunicat demana a les administracions que expliquin que les consultes també es poden fer al telèfon dels CAP per alleugerir el telèfon d’emergències 061 i els hospitals. Recorden que els centres d’atenció primària fan atenció telemàtica, per telèfon i correu electrònic, i presencial per possibles casos de coronavirus i resolen dubtes sobre la covid-19, anant als domicilis, si cal, per evitar desplaçaments. La seva feina també inclou tranquil·litzar les persones angoixades i el control de malalts per intentar evitar ingressos hospitalaris.

Demanen que els CAP puguin obrir el cap de setmana

Amb la perspectiva d’un col·lapse dels hospitals en els pròxims dies, des de l’atenció primària demanen que els CAP puguin tornar a obrir els caps de setmana. Raya diu que això s’hauria de fer a tots els centres de Catalunya. El comunicat que també signen entitats com Rebel·lió Atenció Primària, la Plataforma CAP Raval Nord Digne o la CGT, exigeix, com també ha fet el president català, Quim Torra, el confinament de tota la població excepte els serveis bàsics.

Atenció per a les altres malalties

Tot el protagonisme és per al coronavirus, però els CAP també han de donar resposta a altres patologies. Per exemple, ara s’han d’encarregar de fer el seguiment de persones amb problemes de salut mental, ja que, segons explica Raya, han tancat alguns centres de salut mental ambulatoris, per això, diu la infermera del CAP Raval Nord, “estem assumint injectables per controlar-ne els símptomes”, d’aquests pacients. També fan seguiment als qui pateixen malalties cròniques “per evitar la descompensació així com atendre tota la patologia lleu i moderada que ha quedat desatesa presencialment en aquests moments”, i que si no hi ha CAP saturarà encara més els hospitals.