El dimarts 31 de juliol, el jutge de l’Audiència Nacional, Fernando Andreu, va aixecar parcialment el secret de sumari. Entre la documentació que es va fer pública hi ha 21 volums digitalitzats. També hi ha quatre DVDs amb imatges dels acusats manipulant explosius i altres que mostren l’atropellament a la Rambla de Barcelona. La informació que se’n desprèn ha ajudat a posar llum sobre quin atemptat planejava la cèl·lula terrorista i sobre quin va ser el paper de l’imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty.

On volien cometre l’atemptat de Barcelona?

L’aixecament parcial del sumari ha permès obtenir detalls dels llocs on volia atemptar la cèl·lula de Ripoll. La font d’informació principal ha estat un telèfon mòbil localitzat entre les runes de la casa d’Alcanar i que revela que la Sagrada Família i el Camp Nou eren possibles blancs del grup terrorista. El 8 d’agost, nou dies abans de l’atemptat, van buscar 43 vegades “Sagrada Família 2017” i 38 vegades, “Sagrada Família metro station”. També van cercar informació del Camp Nou, concretament de la primera jornada de Lliga, que enfrontava el Barça i el Betis, i també sobre els horaris i els accessos a l’estadi.

El 12 d’agost van ampliar els objectius. Van buscar informació de locals d’ambient de Sitges, sales de festa de Lloret de Mar i discoteques de Barcelona, com per exemple Razzmatazz. A més, van buscar informació de l’estadi de l’Espanyol i del Girona.

La casa d’Alcanar, un laboratori d’explosius

En el telèfon mòbil hi havia diverses cerques sobre mètodes per atemptar, elements químics i com fabricar explosius. De fet, van fabricar-ne entre 200 i 500 quilos i un cinturó preparat per detonar. També van descarregar l’aplicació Wallapop i van utilitzar-la per comprar les bombones que van explotar a Alcanar.

Aquest incident els va obligar a canviar de plans i, per això, Younes Abouyaaqoub va cometre l’atemptat a la Rambla amb una furgoneta. Aquest vehicle el va llogar Driss Oukabir, en presó preventiva des del 22 d’agost. Oukabir sempre ha sostingut que la seva participació es reduïa a contractar el vehicle, però un testimoni protegit el situa a la casa d’Alcanar, la qual cosa el vincula amb la cèl·lula.

En la furgoneta que va cometre l’atemptat a la Rambla, també s’hi van trobar manuscrits en què es cridava a la guerra santa.

Qui és l’imam de Ripoll?

L’imam de Ripoll, Abdelbaki es-Satty, va estar quatre anys a la presó per tràfic de drogues. El van detenir el 2000, quan intentava introduir 121 quilos d’haixix a Ceuta, i va complir condemna a la presó Castelló I. En un primer moment els Mossos d’Esquadra van afirmar que aquests antecedents no apareixien als registres policials, tot i que després han reconegut que sí que en tenien constància. El sumari també revela que mentre l’imam era a la presó va mantenir quatre entrevistes policials, una de les quals amb un agent de la intel·ligència espanyola. Tot i això, la Fiscalia de l’Audiència Nacional nega que fos confident o col·laborador del CNI.

Quan va sortir de la presó, l’imam es va traslladar a Ripoll, el 2015. Segons diversos testimonis, Es-Satty feia sermons radicals i parlava obertament de la gihad i la lluita armada per la qual, deia, s’havia de matar infidels. De fet, Mohamed Houli Chemlal, l’únic supervivent de l’explosió d’Alcanar, va reconèixer que l’imam era l’encarregat de portar a terme el procés de radicalització dels joves de la cèl·lula i les famílies dels nois corroboren aquesta versió. Houli també apunta que l’imam volia immolar-se amb una armilla bomba durant l’atemptat.

Especial del 17-A a beteve.cat

betevé ha preparat un especial sobre el 17-A en què es poden veure i escoltar els testimonis directes dels fets.