24 hores abans del primer aniversari dels atemptats del 17-A, l’alcaldessa, Ada Colau, ha llegit una declaració institucional a la galeria gòtica de l’Ajuntament amb què ha volgut retre homenatge a les 16 víctimes mortals dels atemptats de Barcelona i Cambrils i a les prop de 150 persones que en van resultar ferides. “No podem i no volem oblidar-nos d’aquells fets. No oblidem ni oblidarem mai les víctimes”, ha dit. Un a un, l’alcaldessa ha anomenat totes les persones que van perdre la vida en els atacs del 17 d’agost, tant a Barcelona com a Cambrils.

Colau també ha reivindicat una ciutat de pau, valenta, oberta i solidària. Ha qualificat l’atac d'”acte covard, que pretenia sembrar el terror”, però ha assegurat que, tot i la duresa dels fets, “no van aconseguir contagiar-nos el seu odi” i que “no hem renunciat als nostres valors i conviccions”. L’alcaldessa ha aprofitat per mostrar la solidaritat amb els ciutadans de Síria, l’Iraq, l’Afganistan o el Iemen, que s’enfronten quotidianament amb el terror.

Ada Colau

En la declaració institucional, Colau també ha agraït la tasca dels cossos de seguretat i emergències i, igualment, ha reconegut els treballadors de la Rambla, “els primers que van obrir els seus comerços per donar refugi i assistència”, i la ciutadania, que es va bolcar en mostres de solidaritat. De tots ells, l’alcaldessa ha dit que “van donar el millor de si mateixos en el pitjor moment per a tots nosaltres”.

Declaració institucional íntegra d’Ada Colau

A partir d’aquest dijous a la tarda, la ciutat ha començat a retre homenatge a les víctimes del 17-A amb una ofrena floral organitzada per l’Associació Catalana de Víctimes d’Organitzacions Terroristes (ACVOT). L’acte central, però, tindrà lloc aquest divendres al matí a la plaça de Catalunya amb el lema “Barcelona, ciutat de pau”.