Abdelbaki Es Satty

(ACN/redacció) Els antecedents policials de l’imam de Ripoll no constaven en cap dels registres policials a què tenien accés els Mossos d’Esquadra. Un informe elaborat per la Comissaria Superior de Coordinació Central dels Mossos d’Esquadra quatre dies després dels atemptats, és a dir, el 21 d’agost, va posar de manifest que no constava cap detenció per part de cap cos policial, tal com ha avançat el diari ‘Ara’ i ha confirmat l’ACN. En un informe anterior, del 19 d’agost, els Mossos es limitaven a assenyalar que no apareixia en els arxius policials de la policia catalana. Ara bétres dies més tard, van tornar a cercar el nom de l’imam creuant-lo amb les bases de dades de la policia espanyola i la Guàrdia Civil i tampoc no apareixia res del seu historial delictiu. L’imam havia estat detingut el 2010 a Ceuta per intentar introduir 121 quilos d’haixix a l’estat i va complir condemna a Castelló del 2010 al 2014. Ara bé, els Mossos no van obtenir aquesta informació quan van rastrejar els antecedents delictius d’Es Satty. En aquell informe, a més, ja l’apuntaven com el cervell de la cèl·lula i afirmaven que havia adoctrinat la resta dels joves terroristes.

L’informe dels Mossos revela que Es Satty semblava que no havia estat mai fitxat per cap policia arreu de l’estat, tot i que havia estat detingut a Ceuta i empresonat quatre anys per tràfic de drogues. Tot i això, no hi ha ni rastre dels antecedents delictius d’Es Satty en els arxius policials.

La Fiscalia de l’Audiència Nacional nega que Es Satty fos confident del CNI

El tinent fiscal de l’Audiència Nacional, Miguel Ángel Carballo, ha negat que l’imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty, fos confident ni col·laborador del Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI). Segons Carballo, el ministeri públic no té cap informació en aquest sentit i també assegura que el sumari dels atemptats de Barcelona i Cambrils no apunta res en aquesta línia. Ara bé, sí reconeix a l’ACN que un agent de la intel·ligència espanyola va visitar Es Satty quan estava a la presó de Castelló de la Plana complint condemna per tràfic de drogues.

Segons Carballo, doncs, aquella “entrevista policial” no té res a veure ni amb terrorisme ni tampoc no guarda cap relació amb els atemptats del 17-A. En el sumari hi consta un informe d’Institucions Penitenciàries espanyoles en què es recull que Es Satty va tenir quatre “entrevistes policials” mentre estava a la presó. Tres van ser el 2012 i la darrera, un mes abans que sortís en llibertat, l’abril del 2014. El tinent fiscal de l’Audiència Nacional ha confirmat que una de les visites va ser d’un agent de la intel·ligència espanyola però assegura que no té res a veure amb terrorisme.

Mohamed Houli apunta cap a l’imam de Ripoll

En aquest mateix informe, a més, es recullen diferents declaracions, algunes fetes per integrants de la mateixa cèl·lula. És el cas de Mohamed Houli Chemlal, que va sobreviure a l’explosió d’Alcanar i està en presó preventiva. Houli va reconèixer als Mossos quatre dies després dels atemptats que l’imam era l’encarregat de portar a terme un “procés de radicalització” i que els feia assumir “idees extremistes”. L’assenyala com “l’ideòleg de la cèl·lula terrorista adscrita a Daesh.

Houli Chemlal també va relatar que el dia de l’explosió l’imam era a la casa perquè volia ajudar amb les darreres tasques de fabricació d’explosius, abans d’atemptar. A més, va dir que només hi havia una armilla bomba a la casa i que Es Satty havia dit que la volia portar per immolar-se. També va ser el primer moment que va afirmar que un dels objectius dels terroristes era la Sagrada Família i altres esglésies.

També va relatar que el procés de radicalització no només es portava a terme a la mesquita sinó que l’imam també se’ls emportava a casa seva, on continuava “amb la justificació de la violència en nom de l’islam”.