L’antic consolat de Dinamarca, ara amb el nom de Casa Junyer i Canals, s’ha de convertir en un nou equipament pels barris de Vallcarca i el Coll. Segons el calendari previst, havien de començar les obres el desembre passat i estava prevista la finalització per a finals d’aquest any. Ara, no hi ha data per al nou equipament. El guanyador del concurs d’idees va resultar un projecte més ambiciós que el previst inicialment, per això, segons el districte de Gràcia, s’han hagut d’adaptar molts passos per poder avançar.

Un projecte més ambiciós que l’inicial

Fa sis anys que el Grup d’Estudis Coll-Vallcarca va impulsar la recuperació de l’antic consolat de Dinamarca. L’edifici és propietat de la Diputació de Barcelona, que el va cedir a l’Ajuntament per 15 anys per poder obrir-lo com a equipament. La proposta inicial era rehabilitar-lo, però el projecte guanyador del concurs d’idees va més enllà i preveu construir-hi un edifici annex. Això ha suposat una ampliació del pressupost -que supera en un milió d’euros l’inicial- i més volumetria. A més, per amortitzar la inversió, s’ha refet el conveni de cessió amb la Diputació de Barcelona. Inicialment, era per a 15 anys i ara s’ha ampliat a 10 anys més.

Pel conseller del districte de Gràcia, Robert Soro, tot i la modificació del calendari no s’ha aturat res: “El casal va en marxa, tot i els requisits que establia la idea guanyadora s’han hagut d’incorporar unes passes que no estaven previstes abans del concurs”.

Els veïns demanen compromís i manteniment

Ara, s’ha d’aprovar definitivament el Pla especial per la definició dels usos i volumetria de l’equipament al plenari de Barcelona. A partir d’aquí, es podran seguir tots els tràmits i fer la licitació del projecte. Per als veïns, això és deixar-ho a la voluntat del proper mandat i demanen un compromís ferm per part de l’Ajuntament i l’aprovació del pressupost del projecte.

Els veïns diuen sentir-se enganyats. “Estem com al principi, com fa sis anys, l’edifici cada vegada més malmès”, diu Josep Callejón, president del Grup d’Estudis Coll-Vallcarca. Una altra de les demandes de l’entitat és que es conservi l’edifici fins que es facin les obres. Asseguren que des que el 2016 es va organitzar una jornada de portes obertes i una exposició, no s’ha fet res més. Diuen que s’està deteriorant i el jardí no s’està cuidant.