L’Ajuntament ha reposat les plaques commemoratives de la rambla del Poblenou. Les originals, de bronze, van ser robades just ara fa un any. Les noves són de llautó i incorporen un nou mètode d’ancoratge per evitar que tornin a sostraure-les. Tot i això, l’Arxiu Històric del Poblenou, que en reclamava la reposició des de fa un any, adverteix que no s’ha respectat la disposició original i que en falten tres. Des de l’entitat demanen que s’estudiï si es podrien tornar a col·locar les plaques com estaven perquè responia a una qüestió històrica.

De llautó i amb ancoratge antirobatori

Les antigues plaques van ser robades el febrer de l’any passat. Llavors, l’Ajuntament va cobrir els forats al terra que van deixar els lladres i va dir que tornaria a posar les plaques després d’estudiar algun sistema per evitar-ne el robatori. Per això, les noves són de llautó i tenen un ancoratge més fort al terra per dissuadir possibles lladres.

Error en la col·locació de les plaques

La reposició, però, no ha estat del tot satisfactòria per als veïns i les entitats que la reclamaven. Des de l’Arxiu Històric del Poblenou adverteixen que hi ha un error en la col·locació d’algunes de les plaques més significatives, que recorden veïns il·lustres del barri. Per exemple, la d’Agapito Fernández, el fundador del Club Esportiu Monopol. Estava just davant de la seu de l’entitat, però ara ha desaparegut i al seu lloc n’hi ha una altra.

Des de l’arxiu demostren que hi ha un tríptic editat per l’Ajuntament, quan van posar les plaques de la rambla del Poblenou que en descriu la ubicació de cadascuna. Per això reclamen que s’instal·lin les que falten, que són les de l’Agapito Fernández, el diaca Jaume Batlle i l’activista cultural Anna Garcés.  També que es recol·loquin les que no es troben en l’emplaçament original. Els veïns també adverteixen que, tot i que s’acaben d’instal·lar, ja tenen marques d’òxid.