El catedràtic de dret processal de la Universitat de Barcelona (UB) Jordi Nieva considera que la fiscalia gairebé no ha tractat el delicte de rebel·lió en el judici del procés. En una entrevista al ‘btv noticies vespre’ d’aquest dimarts, ha explicat que el fiscal Fidel Cadena hi va insistir en la declaració de Joaquim Forn -que aleshores era conseller d’Interior-, però després “se’n va deixar de parlar”. De fet, el catedràtic diu la fiscalia hi “ha passat de puntetes”, fet que considera “molt cridaner”.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]

Nieva considera que “realment no hi ha res” o bé “és una estratègia [del ministeri públic] per no aixecar la llebre”. En aquest sentit, creu que ho hauran de provar amb les proves documentals i els testimonis. Per això creu claus les declaracions de l’expresident del Govern espanyol Mariano Rajoy i dels exministres Saénz de Santamaría, Montoro i Zoido previstes per a aquest dimecres. “Són veritablement els que saben què va passar”, ha assegurat Nieva, que ha dit que està esperant “amb candeletes” aquestes compareixences. Ha recordat que estan obligats a contestar a tothom i a dir la veritat.

[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici presos polítics” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-presos-politics/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”][/vc_column][/vc_row]

“Suport documental fluix” per la malversació

Sobre l’acusació de malversació de fons públics, Nieva també ha criticat l’actuació de la fiscalia perquè creu que té “un suport documental fluix”. Es refereix als tuits que han exhibit als acusats i als pressupostos, que preveuen despeses però no són factures pagades. Per això, el catedràtic retreu que els fiscals estan fent suposicions. “Si vols que es condemni per malversació no pots fer conjectures, has d’explicar com es va fer”, ha afirmat.

Fiscals poc acostumats a interrogar

En l’entrevista, Nieva ha explicat que els fiscals del Suprem no estan acostumats a interrogar. Ha dit que tenen un perfil molt tècnic -ja que normalment s’ocupen dels escrits de cassació- i no fan judicis de primera instància. “Fa temps que no treballen a peu de carrer”, ha explicat el catedràtic, que també ha remarcat que han tingut “algunes imprecisions claríssimes”.

“Amb una acusació tan important com aquesta les coses haurien d’estar més apamades”

Per Nieva, aquest fet és sorprenent ja que treballen al Tribunal Suprem -el màxim òrgan judicial de l’Estat abans del Tribunal Constitucional- i són “fiscals de la màxima categoria”. “Aquests dubtes i aquesta manera de badar no és gens habitual. Amb una acusació tan important com aquesta les coses haurien d’estar més apamades”, ha afirmat.

Pel que fa l’actuació del tribunal, presidit per Manuel Marchena, Nieva recorda que “té al davant un judici molt complicat”. D’una banda, perquè és televisat i hi ha moltes càmeres i, de l’altra, perquè té “una càrrega política molt forta”. Segons el catedràtic, Marchena està intentant que no hi hagi incidents i que totes les declaracions siguin breus.