Només començar la declaració com a testimoni en el judici de l’1 d’octubre al Tribunal Suprem, el diputat d’Esquerra Joan Tardà ha protagonitzat la primera polèmica. Quan Tardà responia la primera pregunta de l’acusació popular de Vox, ha dit que les respostes a aquest partit d’ultradreta les faria en català. El jutge del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, però, l’ha interromput i després d’etzibar un “no comencem bé”, li ha recordat que té la obligació de parlar en la llengua oficial de la sala en la qual té lloc el judici. Marchena ha explicat a Tardà que l’ús del català està limitat als acusats. “No té dret a respondre en català“, ha sentenciat el magistrat a la pregunta del diputat.

“Aquest judici està inspirat en la venjança”

Just tancada aquesta primera polèmica amb Marchena, les següents paraules de Tardà n’han obert una altra. “Aquest judici està inspirat en la venjança”, ha començat a dir el diputat republicà que, ràpidament, ha estat interromput per Marchena. El jutge li ha recordat que, com a testimoni, no està autoritzat a fer valoracions polítiques sinó que ha de contribuir a esclarir els fets però “sense fer-ne valoracions”.

Pronunciar “Jové” no costa tant

Durant la declaració, Tardà també ha protagonitzat un altre moment curiós amb l’advocada de l’estat, Rosa Maria Seoane, quan no ha entès sobre qui li estava preguntant. Seoane interrogava al diputat d’ERC sobre si coneixia a Josep Maria Jové, però no ha pronunciat bé el cognom. Primer Tardà no l’ha entès, i quan ho ha fet li ha dit a l’advocada que dir-ho bé “no costa tanta amb una mica d’interès”.

 

Joan Tardà és el primer testimoni que ha estat cridat a declarar en el judici de l’1 d’octubre, després que dilluns acabessin les declaracions dels acusats amb les intervencions de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell i el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart.

Al llarg d’aquest dimarts passaran pel Tribunal Suprem Artur MasMariano Rajoy o Soraya Sáenz de Santamaría, entre d’altres. Els testimonis estan obligats a contestar a tothom. Això vol dir que també interroga l’acusació popular Vox, que fins ara no hi ha intervingut perquè cap dels acusats no l’ha deixat formular preguntes.